Tenistka Vondroušová porazila Chorvatku Martićovou a postoupila do semifinále Roland Garros

Tenistka Markéta Vondroušová ve čtvrtfinále French Open porazila Chorvatku Petru Martićovou a poprvé v kariéře postoupila do semifinále. První set rozhodl až tie break, druhou ovládla česká hráčka 7:5 a na pátý pokus Chorvatku porazila. V semifinále se devatenáctiletá Vondroušová utká s Britkou Johannou Kontaovou, která ve čtvrtfinále porazila 6:1 a 6:4 loňskou finalistku Sloane Stephensovou z USA.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž (Aktualizováno: 21:51 4. 6. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tenistka Markéta Vondroušová ve čtvrtfinále French Open porazila Chorvatku Petru Martićovou

Tenistka Markéta Vondroušová ve čtvrtfinále French Open porazila Chorvatku Petru Martićovou | Foto: Michel Euler | Zdroj: ČTK/AP

Devatenáctiletá Vondroušová znovu posunula své grandslamové maximum, kterým bylo dosud loňské osmifinále US Open. V Paříži ještě neztratila ani set.

Proměnlivé počasí v Paříži dělá tenistům starosti. Musí dávat pozor, jak správně vyplést rakety

Číst článek

Ve čtvrtečním semifinále se Vondroušová utká s Britkou Johannou Kontaovou, s níž krátce před Roland Garros prohrála ve třech setech čtvrtfinále v Římě. To ale byla unavená ze dvou třísetových zápasů, které odehrála den před tím. Teď bude mít den volna.

První set dvou debutantek v grandslamovém čtvrtfinále byl jako na houpačce. Nejprve vedla Vondroušová s brejkem 3:2, pak prohrávala 3:5. Vyrovnala na 5:5, ale za stavu 5:6 a 0:40 čelila při svém podání třem setbolům soupeřky.

Koncovku však náctiletá tenistka zvládla jako zkušená matadorka. Kraťasem, vítězným úderem a esem setboly odvrátila. A dalším kraťasem a vítězným úderem si vynutila zkrácenou hru. V ní povolila soupeřce jen bod a vyhrála na letošním Roland Garros devátou sadu za sebou.

V podobném stylu pokračovala i v úvodu druhé sady. Na jejím začátku vyhrála dvanáct ze čtrnácti výměn a odskočila na 3:0. Ve čtvrtém gamu pak upadla při dobíhání kraťasu, ale vyvázla bez vážnější újmy. Kouzlo však na chvíli pominulo, Martičová jí prorazila servis a vrátila se do hry. Vondroušová znovu odskočila, ale ani náskok 5:2 neudržela.

Je to bohyně:) v devatenácti. V závěru klika, ale za ten konec 1. setu si to Markéta zasloužila. Semifinalistka #RG19

21:22 – 04. 06. 2019

1 108

První mečbol měla už v osmém gamu při podání soupeřky, kdy ale Martičová zahrála dobře. Další šanci na ukončení zápasu si Vondroušová vypracovala za stavu 5:3 při svém podání, ale udělala dvojchybu a pak servis ztratila. Osmadvacetiletá Chorvatka, která měla před úterkem nejvíce letošních antukových výher na okruhu, srovnala na 5:5.

Ve dvanáctém gamu si Vondroušová vypracovala další šance. O první ji ještě Martičová skvělým podáním a vítězným forhendem připravila. Pak ale zkazila smeč, přišel čtvrtý mečbol a po dlouhé výměně doplachtil lob Martičové až za základní čáru. Vondroušová se svalila na kolena a mohla slavit postup.

Průlom v Paříži

Britka Johanna Kontaová se po sérii neúspěchů na grandslamech vrátila do semifinále. Mezi posledními čtyřmi na turnaji velké čtyřky byla na Australian Open 2016 a ve Wimbledonu 2017, ale od té doby se šestkrát nedostala přes druhé kolo. Až přišel průlom na pařížské antuce, kde přitom do letoška v hlavní soutěži nevyhrála ani zápas a čtyřikrát prohrála v prvním kole.

Kvitové hrozí, že přijde kvůli zranění ruky i o Wimbledon. ‚Občas si s tím vyčistím zuby,‘ má naději

Číst článek

Ve čtvrtfinále v úterý porazila 6:1 a 6:4 loňskou finalistku Sloane Stephensovou z USA. Osmadvacetiletá Britka hrála skvěle především při svém podání. Vyhrála při něm 75 procent míčů a povolila soupeřce jediný brejkbol, který odvrátila.

„Myslím, že to byl rozhodně jeden z mých nejlepších výkonů. Na servisu jsem hrála velmi dobře, dobře jsem ho variovala, díky čemuž bylo podle mě pro Sloane těžké najít v těch hrách rytmus,“ vykládala Kontaová.

Současný úspěch na French Open vnímá jinak než svá dřívější grandslamová semifinále. „Neřekla bych, že znamená víc. Myslím, že je to jen trochu odlišný proces. Ale nejvíc ze všeho jsem opravdu šťastná, jak trénuji a pracuji každý den na něčem, co mě baví a v co věřím,“ pochvalovala si.

Od loňského října ji vede francouzský kouč Dimitri Zavialoff. Ten dříve trénoval dvojnásobnou semifinalistku Roland Garros Timeu Bacsinszkou. Kontaová si ale nemyslí, že by se na jejím prolomení pařížského prokletí podílely zkušenosti, které nabral její trenér se švýcarskou tenistkou. „Myslím, že Dimitri má velmi individuální přístup. Já jsem poněkud jiná hráčka než Timea,“ poznamenala.

pj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme