Legendární tenistka Navrátilová znovu porazila rakovinu. Měla obavy, že se ‚nedožije Vánoc‘

Tenisová legenda Martina Navrátilová znovu zvítězila nad rakovinou. Informoval o tom v pondělí server britského deníku The Guardian s odkazem na TalkTV. Sama přitom měla obavy, že se nedožije Vánoc. Navrátilová bojovala s rakovinou hrtanu a nádorového onemocnění prsu.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Navrátilová

Martina Navrátilová | Zdroj: Profimedia

Tenistka Martina Navrátilová oznámila, že je v remisi, tedy že v tuto chvíli nepociťuje žádné příznaky onemocnění. „Pokud (lékaři) vědí, jsem bez rakoviny,“ řekla podle The Guardianu v rozhovoru s Piersem Morganem pro TalkTV, který se bude vysílat v úterý.

Šestašedesátiletá rodačka z Prahy začátkem letošního ledna oznámila, že jí lékaři diagnostikovali rakovinu hrtanu prvního stupně. Zároveň se jí vrátilo nádorové onemocnění prsu.

Bývalé tenistce Navrátilové diagnostikovali rakovinu prsu a hrtanu. ‚Budu bojovat ze všech sil,‘ vzkazuje

Číst článek

Navrátilová nyní vzpomínala, jak rakovinu tehdy lékaři odhalili. Po Turnaji mistryň ve Fort Worth jí totiž zduřila lymfatická uzlina na krku. „Myslela jsem, že to bylo z vakcíny proti pásovému oparu. Ale po pár týdnech se to nezlepšilo, tak jsem zavolala doktora,“ popsala.

Výsledky následně ukázaly na rakovinu. Kvůli onemocnění také musely s přítelkyní Julií Lemigovovou odložit adopci dítěte. „Tři dny jsem zažívala naprostou paniku. A myslela jsem, že už možná nezažiju další Vánoce,“ popsala Navrátilová. „Napadl mě seznam všech věcí, které jsem ještě chtěla udělat,“ dodala.

Začátek léčby byl podle ní tím nejtěžším, co kdy zažila. „První týden byla chemoterapie i ozařování zároveň,“ přiblížila.

Legenda Navrátilová

Z 59 grandslamových titulů získala Navrátilová 18 ze singlu (devět ve Wimbledonu, čtyři na US Open, tři v Austrálii a dva na French Open), 31 v deblu a deset ve smíšené čtyřhře. Všechny tři kategorie dokázala vyhrát jako jedna ze tří hráček historie, v open éře jako jediná. V čele světového žebříčku strávila dohromady 332 týdnů.

Drží také řadu historických zápisů včetně nejvyššího počtu titulů na okruhu WTA ve dvouhře (167) i ve čtyřhře (177). Týmový Fed Cup vyhrála čtyřikrát: jedou v barvách Československa, třikrát již za USA. Kariéru členka tenisové Síně slávy ukončila v říjnu 2006 krátce poté, co se díky triumfu v mixu na US Open stala na prahu padesátky nejstarší vítězkou Grand Slamu v historii.

V posledních letech Navrátilová komentuje tenis, angažuje se v charitě, bojuje za práva homosexuálů, znevýhodněných dětí i zvířat.

ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme