‚Vlastně podvod.‘ Navrátilová se opřela do transgender sportovkyň v soutěžích žen, sklidila kritiku

„Nevhodné, pohoršující, transfobní.“ Tak někteří uživatelé sociálních sítí charakterizují výrok bývalé tenistky Martiny Navrátilové. Ve sloupku pro britský nedělník Sunday Times napsala, že účast sportovkyň, které prodělaly změnu pohlaví, na turnajích je šílenství a vlastně podvod.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Navrátilová.

Martina Navrátilová. | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Navrátilová se zasazuje o práva gayů a leseb, ale sportovce, kteří podstoupili změnu pohlaví, pobouřila už v prosinci. Tehdy napsala tweet, v němž uvedla, že musí být určité standardy a že do takových standardů nezapadá, když má někdo mužské pohlavní ústrojí a soutěží za ženy.

Navrátilová: BBC platí McEnroeovi za podobnou práci desetkrát víc

Číst článek

Teď v týdeníku Sunday Times uvedla, že po prosincovém rozruchu slíbila, že už o těchto věcech bude mluvit, až si o tom zjistí něco víc. Což prý udělala, ale jen ji to utvrdilo v dosavadním názoru, že účast sportovkyň se změnou pohlaví v ženských kategoriích je podvod a šílenství.

„Nějaký sportovec se rozhodne, že se stane ženou, začne brát hormony, vyhraje jako žena kdejaký závod, vydělá si nějaký ten peníz, no a pak zase změní názor,“ napsala Navrátilová ve sloupku a zdůraznila, že s nějakou transgenderovou ženou se ráda setká, ale že by s ní nerada soutěžila na nějakém turnaji. Podle Navrátilové by takový zápas nebyl fér.

Hladina testosteronu

Slova bývalé světové jedničky vzápětí vyvolala řadu reakcí na sociálních sítích. Třeba organizace Trans Actual vyjádřila nad jejími výroky zklamání a označila je za transfobní.

Ke kritice se připojila i kanadská cyklistka Rachel McKinnonová, která v říjnu jako první žena se změnou pohlaví vyhrála světový titul. Ta v rozhovoru pro britský deník Guardian označila výroky Navrátilové za „nevhodné, pohoršující a transfobní“.

Podle směrnic Mezinárodního olympijského výboru z roku 2016 mohou muži, kteří prodělali změnu pohlaví, soutěžit bez omezení. Ženské transsexuální sportovkyně musí doložit, že nejméně rok před závodem mají nižší úroveň testosteronu, než je ta mužská.

Proti tomu Navrátilová ale namítá, že pouhé omezení této úrovně problém neřeší, a argumentuje jinou kvalitou mužské kostní tkáně a svalové hmoty, což je podle ní dané od dětství.

We’re pretty devastated to discover that Martina Navratilova is transphobic. If trans women had an advantage in sport, why aren’t trans women winning gold medals left, right & centre? Coz trans women don’t have an advantage. Look up the changes that oestrogen makes to the body.

07:31 – 17. 02. 2019

171 990

hbe, tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme