Matteková-Sandsová už si v sezoně nezahraje, odhaduje lékař. Operace je nutná

Z grandslamových turnajů odlétala dost často s trofejí, ale z toho posledního cestuje domů se strachem o budoucnost. Vážně zraněná americká tenistka Bethanie Matteková-Sandsová se z Wimbledonu přemisťuje domů. Ve Spojených státech ji čeká operace a pak také velký a dlouhý boj o návrat na kurty.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn, Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bethanie Matteková-Sandsová potřebovala ošetření přímo na kurtu

Bethanie Matteková-Sandsová potřebovala ošetření přímo na kurtu | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Všechny zdravím, chci poděkovat za zprávy i za podporu, moc si toho vážím. Díky i Lucii, je to opravdu skvělá kamarádka. Omlouvám se, že nestihnu všem odpovědět, ale doufám, že se vrátím," slíbila v emotivním živém videu na sociálních sítích tenistka Bethanie Matteková-Sandsová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak dlouho může trvat léčení Bethanie Mattekové-Sandsové, zjišťoval reportér ČRo Jaroslav Plašil

Její vzkaz mířil k milionům lidí na celém světě, kteří americké tenistce drží palce. A tou Lucií je česká tenistka Šafářová, která s Bethanií Mattekovou Sandsovou vytvořila nejlepší deblový pár světa.

Ve Wimbledonu měly společně bojovat o chybějící grandslam a dost možná by ho za normálních okolností i získaly, ale tyto starosti teď ani jedna z kamarádek nemá. O sportovní cíle jim nejde, ty teď budou ohroženy nejspíš na hodně dlouhou dobu.

„Myslím, že minimálně tři až čtyři měsíce intenzivního léčení – to znamená operace, fixace a následná rehabilitace, což vezme minimálně půl roku. Myslím, že letos už do sezony nezasáhne. Do plného výkonu to může být klidně osm až deset měsíců," odhadoval pro Radiožurnál Vladislav Hospodár.

Lékař, který například zachraňoval kariéru atletovi Petru Svobodovi v Londýně pochopitelně není, ale jako zkušený lékař ví, co znamená diagnóza „vykloubená čéška pravého kolena a přetržený čéškový vaz," což americká tenistka veřejně prozradila.

„Jestliže je utržený čéškový vaz, vůbec není možná funkce kolenního kloubu, natažení ani pokrčení. Navíc má sval tendenci kontrahovat, takže pokud by se neoperoval, tak odskočí, zkrátí se a už se nikdy nepřipojí do původního místa," vysvětluje.

Jde proti zranění na trávě pojistit? ptá se Vondroušová

Vladislav Hospodár ze své praxe nepamatuje případ, kdy by se přetržený čéškový vaz nemusel operovat. Zpráva o přesné diagnóze se rychle rozšířila i mezi tenisty ve Wimbledonu a někteří přiznávají, že jsou opatrnější.

„Skoro se bojíte pohybovat. Nevíte, co se stane," říká Markéta Vondroušová. „Nikdy mi to na trávě nepřišlo tak hrozné, ale teď, když jsem hrála těžký zápas, není to sranda. Všichni tu padají. Je strašně moc zápasů, kde lidi padají, takže je to asi horší, než to bývalo," přemýšlí.

A je proti případnému úrazu na trávě pojištěná? „Vůbec nevím, ani jsme to nezjišťovali, ale asi by bylo dobré to zjistit," uvědomuje se talentovaná česká tenistka, čerstvě osmnáctiletá Markéta Vondroušová.

Jaroslav Plašil, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme