30 let od zlata Miloslava Mečíře. Tenis je pevnou součástí olympijského programu

Je to přesně třicet let od chvíle, kdy tenista Miloslav Mečíř vybojoval v korejském Soulu zlatou olympijskou medaili v mužském singlu. Tenis se tehdy vrátil na Letní olympijské hry jako plnohodnotný sport po hodně dlouhé přestávce a už na nich na rozdíl od minulosti vydržel.

Tento článek je více než rok starý.

Soul, Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloslav Mečíř před 30 lety vyhrál olympijské hry, v roce 2005 pak dovedl jako kapitán Slovensko do finále Davis Cupu

Miloslav Mečíř před 30 lety vyhrál olympijské hry, v roce 2005 pak dovedl jako kapitán Slovensko do finále Davis Cupu | Foto: Laszlo Balogh | Zdroj: Reuters

„Na olympiádu člověk jede nejen jako tenista, ale v první řadě jak sportovec. Byl to úplně jiný zážitek, svým způsobem odměna i velká motivace,“ řekl v jednom z rozhovorů pro Radiožurnál Miloslav Mečíř.

‚Přesvědčte nás, že je to dobrý nápad.‘ Šéf Wimbledonu se nebrání koučování na grandslamech

Číst článek

Československý tenista před 30 let porazil ve finále olympijského turnaje v Soulu Američana Tima Mayotta ve čtyřech setech a získal v obnovené premiéře tenisu pod pěti kruhy olympijské zlato. S Milanem Šrejbrem navíc vybojoval i bronz v deblu.

Tenisté mají každý rok své grandslamy, čtyři největší turnaje, které touží vyhrát, sotva vezmou jako malí raketu do ruky. Ale také šance získat olympijskou medaili řadu z nich dokázala hodně motivovat.

„Já to tady chci vyhrát. A když ne vyhrát, tak aspoň medaili,“ přiznala bronzová medailistka z Ria Petra Kvitová, v té době už měla grandslamové tituly ze slavného Wimbledonu, ale bez olympijské medaile by zřejmě svou kariéru nepovažovala za úplnou.

Z českých tenistů si od připomínaných her v Soulu pověsili medaili na krk Jana Novotná, Helena Suková, Milan Šrejber, Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká, Barbora Strýcová, Lucie Šafářová či Radek Štěpánek.

„Bronzová medaile z Ria je s Davis Cupem můj nejcennější úspěch. Nejsou krásnější emoce než vyhrát za naši zemi, to je nejvíc,“ říká Radek Štěpánek, který před dvěma lety vybojoval bronzovou medaili s Lucií Hradeckou ve smíšené čtyřhře.

Ale olympijské hry zdaleka nejsou pro každého tenistu tou největší prioritou. Předloni v brazilském Riu chybělo z různých důvodů hned několik hráčů světové špičky. A třeba Karolína Plíšková v té době cítila, že tím spoustu fanoušků mohla zklamat.

„Pro můj tenis to bylo lepší takhle, a jestli mě lidi odsoudí, tak bohužel takoví lidé jsou. Nevidím na tom nic špatného, odhlásilo se hodně dalších tenistů, program je prostě nabitý,“ vysvětlovala.

‚Ti nejlepší hráli‘

Hry v Riu byly kvůli zdravotním problémům, bezpečnostním rizikům i obavám z komářího viru zřejmě nejbohatší na omluvenky špičkových hráčů od návratu tenisu na letní olympiádu. Ale ani v té době Ivan Lendl nepochyboval o tom, že tam tenis patří, i když má své grandslamy.

„Je to populární sport a všechny populární sporty by tam měly být,“ připomněl slavný tenista a také bývalý trenér dvojnásobného olympijského vítěze Andyho Murrayho Ivan Lendl.

„Zdálo se mi, že všichni, když nebyli zranění, tak hráli. Někdo odřekl kvůli programu, ale mezi muži ti nejlepší hráli. S Andym jsem v tom byl dvakrát v letech 2012 a 2016 a dělalo nám to strašné problémy s programem přes léto,“ přiznal zpětně Ivan Lendl, a není vyloučeno, že bude podobně mluvit i za další dva roky jako trenér Němce Alexandera Zvereva, se kterým začal před letošním US Open spolupracovat.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme