Musím se z toho hlavně oklepat, říká Kvitová po druhé porážce na tenisovém Turnaji mistryň

Výsledky tomu zatím neodpovídají, ale zápasy tenistky Petry Kvitové patří na Turnaji mistryň v Šen-čenu k těm nejnavštěvovanějším a zřejmě to souvisí i s popularitou české hráčky v Číně. Proč je česká tenistka mezi místními fanoušky tolik oblíbená?

Tento článek je více než rok starý.

Šen-čen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tenistka Petra Kvitová

Tenistka Petra Kvitová | Zdroj: Reuters

Kvitové se zatím na Turnaji mistryň v čínském Šen-čenu nedaří, po dvou zápasech je jako jediná hráčka v Červené skupině bez vítězství. Postup do semifinále ale ještě může vybojovat ve svém posledním (čtvrtečním) duelu. A je dost pravděpodobné, že ji budou opět hodně podporovat i tamní fanoušci. Utkání Petry Kvitové patří zatím k těm nejnavštěvovanějším na turnaji.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petra Kvitová vysvětluje, proč si ji fanoušci v Číně zamilovali

Velká návštěva na zahajovacím duelu s Japonkou Naomi Ósakovou se ještě dala zdůvodnit i ohromnou popularitou asijské hráčky, ale i druhý zápas ve skupině potvrdil, že Petra má v Číně hodně fanoušků. V jednom z rohů haly v Šen-čenu visí před utkáním s Belindou Bencicovou na ochozu česká vlajka, v jiné části hlediště - naproti hráčským lavičkám - vítá českou tenistku při nástupu na kurt skupinka secvičenými verši.

Plakáty, vlajky i fotky Kvitové

„Petra pojď“ zakřičí sborově a několikrát skupina fanoušků, kteří při tom mávají i vlastnoručně vyrobenými plakáty. Zalaminovanými čtvrtkami s nápisem pojď a fotkami Kvitové, která něco podobného zažívala i dříve na jiných místech v Číně.

Kvitová na Turnaji mistryň prohrála i podruhé. Šanci na postup ze skupiny ale stále má

Číst článek

„Po tréninku tam jsou s českou vlajkou a mají i moje trička, dávají mi spoustu dárků a při zápasech fandí. Jednou na mě po tréninku ve Wu-chanu na mě jedna fanynka zakřičela ‘hodně štěstí’, tak to bylo hrozně příjemné, že se naučila alespoň pár slov v češtině. Toho si vážím,“ potěšil už dříve Kvitovou zájem čínských fanoušků, který zřejmě spustilo nebo hodně podpořilo přátelství s nejslavnější tenistkou Číny Li-Na.

Když totiž rodačka ze zmíněného Wu-chanu před pěti lety kvůli vleklým potížím s koleny uzavírala kariéru, pozvala si k rozlučce právě českou hráčku.

„Já si myslím, že to vzniklo asi s Li-Na. Já tam měla za hráčky pro ni proslov, což bylo emocionálně hrozně náročné. Potom se mi dařilo i na čínských turnajích a asi si mě oblíbili,“ řekla Kvitová, která se teď čínským fanouškům připomíná při Turnaji mistryň. A pokud v zítřejším utkání porazí světovou jedničku Australanku Bartyovou, bude mít šanci, že se ve zdejší hale představí i v semifinále. 

Šance na postup stále existuje

„Teď jsem z toho trochu psychicky vyčerpaná, takže se z toho budu muset hlavně oklepat. Je to hrozně vyrovnané, tak jako momentálně ženský tenis je. O to je to ale zajímavější, protože každá z nás má šanci,“ okomentovala devětadvacetiletá hráčka kuriózní situaci ve skupině, ve které mají po odstoupení zraněné Japonky Ósakové a vítězství náhradnice Bertensové z Nizozemska nad světovou jedničkou Bartyovou z Austrálie šanci na postup ještě všechny čtyři hráčky.

Jaroslav Plašil, mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme