Největší úspěchy měla jako teenager. Nicole Vaidišová slaví třicátiny, kariéru už dvakrát ukončila

V době, kdy řada mladých tenistů ještě neví, jestli má na to, aby se sportem mohla živit, Nicole Vaidišová prvně ukončila kariéru. V 20 letech se loučila jako šampionka šesti turnajů a bývalá sedmá hráčka světa. A i když se na kurty ještě jednou vrátila, mezi vůbec nejlepší české tenistky se dnes 30letá Nicole Vaidišová zařadila právě jako teenager.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicole Vaidišová

Nicole Vaidišová | Foto: Alessia Pierdomenico | Zdroj: Reuters

„Když se na to podívám z celkového hlediska, porazila jsem první hráčku světa i bývalou světovou jedničku. Myslím, že je toho mnohem víc pozitivního než negativního,“ hodnotila Nicole Vaidišová svůj první tenisový úspěch – semifinále Roland Garros.

Tenistek pro Fed Cup je v Česku dost, změnit se má formát soutěže

Číst článek

Podobně se snad dá nahlížet na všechny tenisové roky rodačky z Norimberku. Když v 17 letech porazíte hráčky jako Amélie Mauresmová a Venus Williamsová, nabízí se otázka, kde jsou vaše limity.

Vrcholem byla dvě grandslamová semifinále (po Roland Garros 2006 ještě Australian Open 2007) a sedmé místo světového žebříčku. Pak ale následoval pád a ve 20 letech první konec kariéry. Jako teenager toho ale Nicole Vaidišová zvládla na kurtech tolik, co málokterá z jejích soupeřek za celý tenisový život.

„První zápas hrála při mé premiéře a vyhrála dva a půl bodu. Suverénně vyhrála dvě dvouhry i rozhodující čtyřhru. Velkou měrou přispěla k tomu, že jsme mohli dosáhnout takových úspěchů,“ připomíná Radiožurnálu Petr Pála, že ještě než začal sčítat celkem šest fedcupových titulů, nemohl s jistou počítat s tím, že jeho výběr bude do zápasů o trofeje vůbec nastupovat.

Do baráže o Světovou skupinu dostala Češky přes Slovensko právě Nicole Vaidišová. Před brněnskými fanoušky zdolala mimo jiné Dominiku Cibulkovou. A zatímco Cibulková ani ne před třemi lety ovládla Turnaj mistryň, Vaidišová stihla už druhou rozlučku s tenisem. Chuť hrát ji tentokrát neopustila, problémy s ramenem ale také ne.

„Značil ji útočný tenis opřený o výborné podání, potom ale nedokázala podávat tak razantně jako předtím. Když je člověk zvyklý na nějakou razanci, objemy v tréninku a není možné, aby toho dosáhl, je rozhodnutí je takové, jaké je,“ dodává Petr Pála.

Čerstvě třicetiletá Nicole Vaidišová se už v těchto dnech nestará o tenis, ale především o dceru Stellu, ze které se těší s manželem Radkem Štěpánkem.

Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme