Z 0:2 na 3:2 na sety. Djoković vyhrál po velkém obratu podruhé v kariéře Roland Garros

Srbský tenista Novak Djokovič je podruhé králem antukového Roland Garros. První hráč světa ovládl pařížský turnaj po obratu ve finále, v kterém už prohrával se Stefanosem Tsitsipasem 0:2 na sety. Řeckého soka však porazil 6:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:4 za čtyři hodiny a jedenáct minut a slaví 19. grandslamový titul.

Paříž (Aktualizováno: 20:00 13. 6. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novak Djoković po výhře nad Rafaelem Nadalem

Novak Djoković vyhrál French Open | Zdroj: Reuters

Čtyřiatřicetiletý Djokovič zvítězil na French Open poprvé v roce 2016. Cestu k letošnímu vavřínu si otevřel výhrou v semifinále nad antukovým králem Rafaelem Nadalem ze Španělska.

Letos i vítěz Australian Open Djokovič tak zaostává už jen o jeden titul v počtu grandslamových za Nadalem a Švýcarem Rogerem Federerem. Jako první hráč v open éře dokázal vyhrát každý z turnajů velké čtyřky dvakrát a jako celkově třetí hráč historie – v minulosti to dokázali už jen Australané Rod Laver a Roy Emerson.

Krejčíková má tenisovou amnézii, pamatuje si jen to dobré. Siniaková byla jako ninja, hodnotí Navrátilová

Číst článek

Djokovič v prvních dvou setech finále zaostával za svým standardem a naopak dvaadvaceiletý debutant v grandslamovém finále Tsitsipas se překonával. V prvním setu Řek parádním forhendovým vítězným úderem odvrátil setbol a získal sadu v tie-breaku. Ve druhém setu se ještě vezl na vítězné vlně a získal nadějné vedení 2:0 na sety.

Od třetího setu už Djokovič předváděl hru, kterou zničil i Nadala. Potvrdil roli nejlépe returnujícího hráče, ve výměnách byl důraznější a přidával zkrácení hry. Od třetího setu nenabídl soupeři ani jeden brejkbol. V koncovce Tsitsipas jeden mečbol odvrátil, ale druhý Srb proměnil.

„Je to další splněný sen,“ řekl Djokovič ve francouzštině na kurtu. Bylo to velmi náročné utkání, ale dokázal jsem v posledních dvou zápasech porazit dva velké hráče.

Djokovič, který stejně jako překvapivá česká šampionka dvouhry žen Barbora Krejčíková za triumf vydělal 1,4 milionu eur, zvládl v turnaji dvakrát otočit z nepříznivého stavu 0:2 na sety. V osmifinále mu nakonec Ital Lorenzo Musetti vzdal v rozhodující páté sadě.

French Open v Paříži (antuka, dotace 34,36 milionu eur):

Muži:
Dvouhra - finále:
Djokovič (1-Srb.) - Tsitsipas (5-Řec.) 6:7 (6:8), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4.

Ženy:
Čtyřhra - finále:
Krejčíková, Siniaková (2-ČR) - Matteková-Sandsová, Šwiateková (14-USA/Pol.) 6:4, 6:2.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme