Srbský tenista Djoković završil wimbledonský hattrick a dotáhl se na Federera s Nadalem

Srbský tenista Novak Djoković vyhrál potřetí v řadě a pošesté v kariéře Wimbledon. První hráč světa porazil v nedělním finále na trávě v All England Clubu 6:7, 6:4, 6:4 a 6:3 Itala Mattea Berrettiniho a dvacátým grandslamovým vavřínem se vyrovnal v čele historických tabulek Švýcarovi Rogeru Federerovi a Španělovi Rafaelu Nadalovi.

Londýn (Aktualizováno: 19:27 11. 7. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čtyřiatřicetiletý Djoković slaví letos po Australian Open a Roland Garros už třetí grandslamovou trofej a má šanci získat kalendářní Grand Slam. Aby to dokázal jako třetí tenista v historii a napodobil Američana Dona Budge a Australana Roda Lavera, potřebuje vyhrát i US Open.

Vyhrát první tři gradslamy sezony po sobě dokázali před Djokovićem jen Australan Jack Crawford (1933), Budge (1938), Australan Lew Hoad (1956) a Laver (1962 a 1969).

Poté, co Djoković převzal vítěznou trofej, Federer mu prostřednictvím sociálních sítích pogratuloval ke skvělému zápasu a jeho jubilejní výhře.

„Gratuluji Novaku ke tvému dvacátému grandslamu. Je mi ctí, že mohu hrát v takové éře tenisových šampionů, jako je tato. Skvělý zápas!“

Congrats Novak on your 20th major. I'm proud to have the opportunity to play in a special era of tennis champions. Wonderful performance, well done!

18:58 – 11. 07. 2021

19960 195472

Djoković potvrdil ve finále skvělou formu a roli nejlépe returnujícího hráče. Nováček v grandslamovém finále Berrettini podával rychlostí až 222 km/h a nasázel 16 es, ale Srb mu vzal šestkrát servis. O první set Djoković přišel, i když vedl už 5:2, ale víc Italovi nedovolil.

Duel ukončil čtyřmi hrami v řadě. Po třech hodinách a 24 minutách proměnil třetí mečbol. „Vyhrát Wimbledon je výsada, není to samozřejmost. Nesmírně si toho vážím,“ řekl Djoković.

Stejně jako vítězka dvouhry žen Australanka Ashleigh Bartyová si vydělal 1,7 milionu liber (v přepočtu 49,3 milionu korun).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme