Djoković nejspíš definitivně přijde o Australian Open, tenistovi znovu zrušili víza a hrozí mu deportace

Tenista Novak Djoković si na letošním Australian Open nejspíš nezahraje. Australský ministr pro imigraci Alex Hawke totiž světové tenisové jedničce zrušil víza a čtyřiatřicetiletý Srb by tak měl opustit zemi. Tenistův právník Nick Wood požádal soud, aby odvolání projednával v neděli, tedy ještě před tím, než granslamový turnaj začne.

Melbourne (Aktualizováno: 12:15 14. 1. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Využil jsem své pravomoci a zrušil panu Novaku Djokovićovi víza v zájmu veřejného zdraví a dobrých mravů,“ uvedl mimo jiné ministr Hawke v oficiálním prohlášení.

Tenisová hvězda? Tady se měří všem stejným metrem, říká australská novinářka

Číst článek

Očekává se, že se tenistovi právníci znovu pokusí výsledek zvrátit u soudu, čas se jim ale krátí. Letošní ročník Australian Open začíná už v pondělí.

Slyšení u Federálního a rodinného soudu vede soudce Athony Kelly, který v pondělí rozhodoval už při prvním napadení zrušeného Djokovićova víza a srbskému tenistovi vyhověl z důvodu procesního pochybení imigračních úředníků. 

Djokovićovi v současnosti hrozí nejen deportace, ale i zákaz vstupu do země až na tři roky.

První komplikace

Dvacetinásobný grandslamový vítěz, odpůrce vakcinace, sice pro účast na Australian Open dostal na základě prodělaného koronaviru výjimku z povinného očkování, úřady mu ale vízum po příletu zamítly.

Djokovićův australský azyl: ubytovna pro uprchlíky, kde nejdou otevřít okna a podávali zkažené jídlo

Číst článek

Následovalo několik dní, kdy byl Srb umístěn do melbournského Park Hotelu, který slouží jako detenční zařízení pro imigranty.

Tam se v mezidobí dostala i česká tenistka Renata Voráčová, která se – stejně jako rodák z Bělehradu – dostala do hledáčků imigrační policie kvůli výjimce z očkování.

Osmatřicetiletá Češka nakonec boj s úřady vzdala a z Austrálie odcestovala, jakmile to bylo možné. V rozhovoru pro iROZHLAS.cz následně popsala, proč se nechtěla proti rozhodnutí odvolat, ačkoliv i ženská tenisová asociace WTA posléze uznala, že česká hráčka neudělala nic špatného.

Deportace a postavení

Djokovićovi právníci byli však v pondělí u soudu úspěšní a aktuálně nejlepší tenista světa mohl být z detenčního hotelu propuštěn, a dokonce si zatrénovat na místním kurtu.

Jeho soupeřem měl být v 1. kole jeho krajan Miomir Kecmanovič. Dojde-li na deportaci devítinásobného vítěze turnaje, za Djokoiče se dostane do turnaje poražený z kvalifikace.

Navíc by rodák z Bělehradu mohl přijít o pozici prvního hráče světa v žebříčku ATP. Na první místo by se dostali v případě titulu Rus Daniil Medveděv, nebo Němec Alex Zverev.

Další nesrovnalosti

Kolem hráče se ale rojí další pochybnosti. Německý magazín Der Spiegel napsal, že pozitivní test na koronavirus, díky němuž získal Djoković výjimku, mohl být zmanipulovaný.

Srb tento týden také přiznal, že se v prosinci po pozitivním testu zúčastnil rozhovoru pro francouzský deník L'Équipe, čímž porušil izolaci a ve své zemi se tak vystavil riziku pokuty či vězení.

Aby toho nebylo málo, tenistu vyšetřují i úřady ve Španělsku, které začaly prověřovat jeho prosincovou cestu do Marbelly, kterou v dokumentech předložených v Austrálii zamlčel. Vláda v Madridu prý nařídila policii, aby zahájila vyšetřování.

mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme