Novou tenisovou světovou jedničkou se stal Rafael Nadal, nahradil znovu Rogera Federera

Mnozí už je dávno odepisovali, jenže oni teď suverénně vládnou světovému žebříčku. Švýcar Roger Federer a Španěl Rafael Nadal si jen prohazují pozice v čele pořadí. A nemusejí teď ani předvádět svůj nejlepší tenis. Dokonce nemusejí hrát vůbec.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rafael Nadal

Rafael Nadal | Zdroj: Reuters

Rafael Nadal hrál naposledy na Australian Open v Melboure, od té doby, kvůli zdravotním problémům, starty na turnajích rušil. Přesto se teď stane světovou jedničkou.

Roger Federer totiž loni vyhrál velké americké turnaje v Indian Wells a v Miami a to se mu teď nepovedlo. A tak v žebříčku, který je postavený na obhajobách umístění z předchozího roku, ztratil hodně bodů.

Federer znovu vynechá antukovou sezonu, světovou jedničkou bude Nadal

Číst článek

Federer jen trpce prohodil, že za to jak hrál ve svém posledním zápase, si ani nezaslouží být jedničkou, přesto se jí dost pravděpodobně brzy znovu stane.

Antukovou část sezóny sice úplně vynechá, ale protože to udělal i loni, žádné body v žebříčku neztratí. Na rozdíl od Nadala, který by musel vyhrát skoro všechny velké turnaje, aby pozici udržel.

Španěl se Švýcarem si ještě mohou postavení v čele žebříčku několikrát prohodit. A zatím se nezdá, že by jim do souboje měl vstoupit někdo další.

„Djoković už se vrátil po pauze, ale zatím do nějaké formy absolutní světové špičky má strašně daleko, jak to tak vypadá. O Murraym vůbec netuším, v jakém stavu se vrátí. Další sled hráčů, který tam je, není nijak schopen je nahradit v té špičce,“ řekl Radiožurnálu tenisový trenér a manažer Vladislav Šavrda.

Mužský profesionální okruh teď netáhnou Srb Novak Djoković a Brit Andy Murray, jako ještě před pár lety, zdravotní problémy přerušily hvězdné období dalšímu grandslamovému šampionovi Švýcaru Stanu Wawrinkovi, se zraněním bojují i další a mnohdy mladší tenisté než zmínění třicátníci.

„Ono je to hlavně kuriózní v tom, že je to tak těžké, že si nedokážou ohlídat zdraví,“ myslí si Šavrda.

Na druhou stranu toto období nabízí dříve nemyslitelné možnosti hráčům mladší generace. Antuková část kalendáře ještě nezačala, a už teď fanoušci na tenisových webech diskutují o tom, kdo by mohl ovládnout Roland Garros, kdyby třeba nebyl hlavní favorit a desetinásobný vítěz Nadal v pořádku. 

„Otázka je, jestli bude Nadal v pořádku, nebo ne. Pak se můžeme bavit o úplně jiném jménu typu Zverev. Teď hraje velice dobře Čong,“ připomněl Vladislav Šarda poslední výsledky Korejce Čonga Hjona, nečekaného semifinalisty z úvodního grandslamu sezóny.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme