Muchová s Kvitovou prošly na pražském turnaji do semifinále. V mužském pavouku se favoritům nevedlo

Karolína Muchová se jako první radovala z vítězného tenisového utkání na českém území po koronavirové pauze. Šestadvacátá hráčka světa v úterý na tvrdém povrchu na pražské Spartě zdolala ve čtvrtfinále turnaje O pohár prezidenta ČTS Kristýnu Plíškovou ve dvou setech 6:3 a 6:4. Dvojnásobná wimbledonská vítězka Petra Kvitová zdolala Barborou Krejčíkovou 7:6 a 6:2. V mužském turnaji skončili první dva nasazení hráči.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podavači míčků s ochrannými rukavicemi během turnaje O pohár prezidenta ČTS

Podavači míčků s ochrannými rukavicemi během turnaje O pohár prezidenta ČTS | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

Ve Stromovce se koná turnaj pro osm žen na tvrdém povrchu a osm mužů na antuce. Hraje se bez přítomnosti diváků před televizními kamerami, u kurtu jsou trenéři a manažeři, hlavní rozhodčí a tři lajnoví. Sběrači míčků mají roušky a rukavice. Po zápase si tenistky u sítě místo podání rukou jen ťukly rámy raket.

„Jsem ráda, že jsme zpátky na kurtu, i když to bylo bez diváků divné. Ale docela mi to tam padalo,“ řekla Muchová. V semifinále se utká s Barborou Strýcovou, která zvládla roli favoritky a porazila juniorku Lindu Fruhvirtovou 6:1 a 7:5.

Českou tenisovou špičku čeká první domácí turnaj. ‚Konečně nebudeme jen trénovat,‘ těší se Strýcová

Číst článek

„Zápasový mód to nebyl, ale jsem ráda, že tahle akce je. Po dvou měsících tréninku si zase zahrát zápas bylo úžasné. Byla jsem překvapená, že jsem se dobře hýbala. Pozitivně mě to překvapilo,“ řekla Strýcová.

Z pozice 31. hráčky světa byla proti patnáctileté soupeřce favoritkou. „Nervózní jsem popravdě nebyla. Těšila jsem se. Bylo fajn hrát proti Lindě a neměla jsem v hlavě, že bych musela vyhrát.“

Kvitovou prověřila Krejčíková v prvním setu. Světová dvanáctka dvakrát neudržela brejk a sadu zlomila až pěti body v řadě v tie-breaku od stavu 2:3. Na úvod druhé sady ještě přišla o servis, ale poté vývoj ovládla. „Jsem ráda, že hrajeme alespoň domácí turnaje. Češky jsou ve světové špičce a má to kvalitní úroveň,“ řekla. V semifinále bude hrát s Kateřinou Siniakovou, která porazila Lucii Hradeckou 6:3 a 6:4.

Rosol a Veselý končí

Turnaj přišel o nejvýše nasazeného v turnaji mužů. Chybující Jiří Veselý ve čtvrtfinále prohrál s Michaelem Vrbenským 6:4, 3:6 a 4:10 v supertie-breaku.

Tenisté z nižších pater žebříčku dostanou peníze. Asociace ATP a WTA jim pomohou z krize

Číst článek

Veselý se ve druhém setu nechal rozhodit hlukem v okolí kurtu. Udělal tři dvojchyby, přišel o podání i koncentraci. „Bylo těžké se dostat do rytmu, chyběl mi náboj, ale je dobře, že jsem si zahrál zápas,“ řekl Veselý. Dvacetiletý Vrbenský bude hrát o finále s Jiřím Lehečkou, který porazil Tomáše Macháče 7:6, 1:6 a 10:6.

V duelu daviscupových reprezentantů zdolal Vít Kopřiva zkušeného Lukáše Rosola za hodinu a půl 7:6 a 6:3. O osudu utkání rozhodl především první set. Favorizovaný Rosol, který je o 140 míst na žebříčku výše než jeho soupeř, otočil ze stavu 2:5 na 6:5, následně ale prohrál v tie-breaku.

Kopřiva v semifinále změří síly se Zdeňkem Kolářem, který porazil 6:3 a 7:5 Jonáše Forejtka.

Ve středu jsou v plánu semifinále a ve čtvrtek finále. Každý účastník obdrží za start 50 tisíc korun, z kterých každý z hráčů přispěje na charitu dle vlastního uvážení. „Celková suma tři sta tisíc korun bude rozdělena mezi Nadaci Pohyb bez pomoci a Arcidiecézní charitu Praha na boj proti šíření nemoci covid-19,“ řekl ředitel turnaje David Trunda.

Na zahajovací boje ve Stromovce navážou turnaje O trofej solidarity a naděje ČTS by Moneta vždy pro 16 hráčů a hráček. Hrát se bude i soutěž družstev.

Mezinárodní sezona okruhů ATP, WTA i ITF je kvůli pandemii nového typu koronaviru od půlky března přerušena a začne nejdříve v srpnu.

Tenisový turnaj O pohár prezidenta ČTS v Praze:
Muži (antuka):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Kopřiva - Rosol (2) 7:6 (7:2), 6:3, Kolář (3-4) - Forejtek 6:3, 7:5, Vrbenský - Veselý (1) 4:6, 6:3, 10:4, Lehečka - Macháč (3-4) 7:6 (9:7), 1:6, 10:6.

Ženy (tvrdý povrch):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Muchová (2) - Kristýna Plíšková 6:3, 6:4, Strýcová (3-4) - L. Fruhvirtová 6:1, 7:5, Kvitová (1) - Krejčíková 7:6 (7:3), 6:2, Siniaková (3-4) - Hradecká 6:3, 6:4.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme