Tenis, spolehlivý zdroj olympijských úspěchů. První medaile s českou stopou přišla v roce 1900

Před pětadevadesáti lety získal český sportovec první zlatou medaili na olympijských hrách. Bedřich Šupčík ji vybojoval ve šplhu na laně, který ale za dvě další olympiády z programu zmizel a už se na letní hry nikdy nevrátil. Na rozdíl třeba od tenisu, jednoho z nejúspěšnějších českých nebo československých olympijských sportů. První tenisová medaile s českým příběhem je z Paříže z roku 1900.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radek Štěpánek a Lucie Hradecká s bronzovými medailemi z her v Riu.

Miloslav Mečíř. | Foto: Toby Melville | Zdroj: Reuters

Moc tenistek v roce 1900 nestartovalo, ve dvouhře jenom šest. A vzhledem k tomu, že bronz v té době automaticky dostávaly i poražené semifinalistky, stačila některým z nich k zisku medaile pouhá účast v turnaji. 

Podobně to měla šestatřicetiletá Němka židovského původu z Prahy Hedwig Rosenbaumová, která s pouhými dvěma vyhranými gemy získala bronzovou medaili z ženského singlu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tenis, spolehlivý zdroj olympijských úspěchů. První medaile s českou stopu přišla v roce 1900

U jména Rosenbaumové najdeme kvůli pražskému bydlišti ve výsledkových listinách i červenobílou vlaječku a nápis Bohemia. Bronzová medailistka z ženské dvouhry a také ze smíšené čtyřhry ale startovala v Paříži v roce 1900 za sebe, nezávisle na Českém olympijském výboru. A tak se její úspěchy oficiálně nepočítají mezi deset českých nebo československých medailí z letních olympijských her.

Zatím nejvydařenější byl rok 1988 a turnaj v korejském Soulu. Tenis se tehdy vrátil na hry jako plnohodnotný sport po 64 letech a pro československou výpravu měli tenkrát pořadatelé připravené všechny tři druhy medailí.

„Olympiáda byla něco, po čem jsem toužil už jako malý chlapec. Viděl jsem to v televizi, bylo to u nás velmi sledované. Byl to úplně jiný zážitek,“ vzpomíná Mečíř.

Miloslav Mečíř získal v Soulu kromě zlaté v singlu ještě bronzovou medaili v deblu společně s Milanem Šrejbrem, stříbro z ženské čtyřhry vybojovaly Jana Novotná a Helena Suková, které byly ve finále jen kousek od zlata.

Skateboarding, surfing či lezení pod pěti kruhy. V Tokiu zažije olympijskou premiéru několik sportů

Číst článek

„Chyběly nám dva míče, abychom získaly zlato. Přišla jsem do pokoje a mrskla jsem medailí do kouta. Dneska si všechny medaile oprašuju a jsem ráda, že je mám,“ přiznala zpětně Helena Suková, která získala společně s Janou Novotnou stříbrnou medaili ve čtyřhře i v roce 1996 v Atlantě.

Ženské deblové páry z České republiky stály na stupních vítězů i na dvou posledních olympijských hrách v Londýně a v Riu. A protože se českým tenistkám na profesionálním okruhu stále daří, mohly by sérii prodloužit v Tokiu.

Ostatně, se zlatou pro ženský debl, bez uvedení konkrétních jmen, počítá i nedávno zveřejněná analýza společnosti Gracenote Sports, která pravidelně odhaduje výsledky na olympijských hrách.

Podle zmíněné agentury získá česká výprava v Japonsku deset medailí, tak jako v roce 2016 v Riu. Svého prvního olympijského zlata se prý dočká pětinásobný mistr světa ve skifu Ondřej Synek. A vítězství předpovídá krom tenistek také Jiřímu Prskavcovi ve vodním slalomu

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme