Zverev si v Tokiu došel pro druhý velký titul, ve finále si snadno poradil s Chačanovem

Německý tenista Alexander Zverev vyhrál olympijský turnaj ve dvouhře. Čtvrtý nasazený hráč ve finále porazil Rusa Karena Chačanova hladce 6:3, 6:1 a tokijský triumf přiřadil ke svému dosud nejcennějšímu úspěchu, titulu z Turnaje mistrů. K tomu ho před třemi lety dovedl jako kouč Ivan Lendl.

Tento článek je více než rok starý.

Tokio Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexander Zverev.

Alexander Zverev. | Foto: Mike Segar | Zdroj: Reuters

Finálový zápas trval jen hodinu a 19 minut. Bronz získal Španěl Pablo Carreňo po sobotní výhře nad světovou jedničkou Novakem Djokovićem.

Tenistky Krejčíková se Siniakovou vybojovaly pro Česko další zlato, na olympiádě ovládly čtyřhru

Číst článek

Čtyřiadvacetiletý Zverev byl ve finále favoritem – jednak kvůli vyššímu nasazení a také vzhledem k semifinálové výhře nad srbským suverénem Djokovićem. Jenže bilanci s Chačanovem měl 2:2 a ruský tenista ovládl oba poslední vzájemné zápasy.

Tentokrát ale vítěz čtyř turnajů okruhu ATP na Zvereva nestačil. V úvodní sadě ztratil 25. hráč světového žebříčku podání dvakrát, v druhé prohrával už 0:5 a často se na sebe po nepovedených úderech zlobil. V celém utkání se Chačanov dopracoval jen k jednomu brejkbolu.

Další měl na dosah v závěrečném gamu, kdy vedl 30:0, jenže pak se zase projevila Zverevova nadvláda. Dvěma přímými body z podání vyrovnal a dvěma voleji finálový zápas s turnajovou dvanáctkou nekompromisně ukončil.

Rusko-německé olympijské finále se hrálo i před 21 lety v Sydney, Tommy Haas tehdy prohrál s Jevgenijem Kafelnikovem v pěti setech. Také Zverev má přitom ruské kořeny, jeho starší bratr Mischa se ještě narodil v Moskvě, on sám už v Hamburku.

Grandslamový titul mu zatím schází, ode dneška je ale v mužském singlu prvním německým olympijským vítězem. Ve dvouhře na OH před ním triumfovala jen Steffi Grafová v Soulu 1988.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Tenis:
Muži:
Dvouhra - finále:
A. Zverev (4-Něm.) - Chačanov (12-Rus.) 6:3, 6:1.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme