Džabúrová prošla jako první Afričanka v historii do finále Wimbledonu, o trofej se utká s Rybakinovou

Ve finále Wimbledonu se utkají druhá tenistka světa Ons Džabúrová a třiadvacítka pořadí WTA Jelena Rybakinová. Tunisanka Džabúrová zdolala v semifinále Němku Tatjanu Mariaovou 6:2, 3:6, 6:1 a stala se první hráčkou ze severní Afriky a arabského světa, která si zahraje o titul na turnajích velké čtyřky. Rybakinová porazila mistryni z roku 2019 Simonu Halepovou z Rumunska dvakrát 6:3 a je premiérovou grandslamovou finalistkou z Kazachstánu.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn (Aktualizováno: 19:29 7. 7. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ons Džabúrová

Ons Džabúrová | Zdroj: Reuters

Mezi finálovými debutantkami se na trávě v All England Clubu rozhodne v takzvané open éře poprvé.

Zisk prvního setu nestačil. Bouzková prohrála s Džabúrovou a semifinále Wimbledonu si nezahraje

Číst článek

„Nevím, co říct. Je to splněný sen. Jsem ráda, že se ty hodiny obětování zúročily, a těším se na další zápas,“ řekla po semifinálové výhře Džabúrová v rozhovoru na kurtu.

„Vím, že Tunisané teď budou slavit. Chci s nimi sdílet tuhle zkušenost a podpořit všechny tenisty z mé země a Afriky. Je to pro mě velká čest,“ doplnila.

Sedmadvacetiletá čtvrtfinálová přemožitelka Marie Bouzkové neprohrála již 11 zápasů za sebou, poté co před Wimbledonem vyhrála turnaj v Berlíně.

O sedm let starší Mariaová, 103. hráčka žebříčku WTA, zaznamenala rovněž nejlepší grandslamový výsledek v kariéře. Dosud na turnajích velké čtyřky nepřešla nikdy přes třetí kolo. V semifinále debutovala jako nejstarší hráčka v historii.

„Byla to pořádná dřina dobíhat ty její míčky,“ uvedla Džabúrová. Po konci zápasu vzala soupeřku, které občas hlídá děti, za ruku, aby si také užila ovace zaplněného centrálního kurtu.

„Chtěla jsem s ní ty okamžiky sdílet. Je úžasná. Přivedla na svět dvě děti a nevím, jak to vše zvládla. Doufám, že bude pokračovat v těchto výkonech dál a uvidíme ji takhle hrát i na dalších turnajích,“ dodala.

Džabúrová nečelila v první sadě ani jednou brejkbolu a po dvou ziscích soupeřčina podání vyhrála set za necelých čtyřicet minut. Ve druhém dějství se ale Tunisanka zhoršila, udělala 17 nevynucených chyb a Mariaová si vynutila pokračování.

V rozhodujícím setu Džabúrová znovu získala ztracenou jistotu a po dvou prolomených servisech utekla do vedení 5:0. Mariaová při svém podání odvrátila kanára, ale turnajová trojka si v další hře vypracovala mečboly, druhý proměnila a po hodině a 43 minutách slavila postup.

Stala se druhým africkým zástupcem ve finále Wimbledonu v open éře. Před ní to dokázal před čtyřmi lety Jihoafričan Kevin Anderson.

První Kazaška ve finále 

Třiadvacetiletá rodačka z Moskvy Rybakinová, která již čtyři roky reprezentuje Kazachstán, vyřadila wimbledonskou šampionku z roku 2019 Halepovou za 77 minut.

Chci ukazovat, že nic nevypustím a mám ke všem respekt, říká čtvrtfinalistka Wimbledonu Bouzková

Číst článek

Jejím dosavadním grandslamovým maximem bylo loňské čtvrtfinále na Roland Garros. Stala se také nejmladší finalistkou Wimbledonu od roku 2015, kdy se do boje o titul dostala tehdy jednadvacetiletá Garbiňe Muguruzaová.

„Nemohu tomu uvěřit. Byl to skvělý zápas, Simona je velkou šampionkou. Už dříve jsme spolu sehrály několik těžkých duelů. Dnes se mi ale podařilo plně koncentrovat a jsem ráda, že jsem předvedla takový výkon,“ řekla Rybakinová.

„Když jsem nervózní, je moje hra nahoru dolů. Dnes jsem ale byla mentálně připravená a udělala jsem vše, co bylo třeba,“ doplnila kazašská reprezentantka.

Rybakinová sebrala Halepové hned první servis a v závěru úvodní sady využila čtvrtý setbol. Halepová ztratila set ve Wimbledonu po 1100 dnech, neboť zde po triumfu v roce 2019 nestartovala vloni kvůli zranění a před dvěma lety se turnaj nehrál kvůli koronaviru.

Rumunce nevyšel ani začátek druhého setu, znovu ztratila podání, a přestože se jí podařilo soupeřku za stavu 1:2 také brejknout a duel vyrovnat, potom přišla o vlastní servis ještě dvakrát. Přemožitelka Karolíny Muchové z prvního kola doplatila také na devět dvojchyb a ve Wimbledonu prohrála po dvanácti zápasech.

Výsledky tenisového Wimbledonu

Tenisový Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 40,35 milionu liber):

Ženy, dvouhra - semifinále:

Džabúrová (3-Tun.) - Mariaová (Něm.) 6:2, 3:6, 6:1.

Rybakinová (17-Kaz.) - Halepová (16-Rum.) 6:3, 6:3.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme