Osm týmů je málo, prohlásil šéf ITF Haggerty. O novém formátu Fed Cupu zatím není rozhodnuto

Fedcupové reprezentantky mohou být úspěšné i v dalších letech, i když i ženskou týmovou soutěž čekají po vzoru té mužské změny. V Praze to řekl prezident mezinárodní tenisové federace David Haggerty.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf ITF David Haggerty

Šéf ITF David Haggerty | Foto: Vasily Fedosenko | Zdroj: Reuters

Fanoušci ho při slavnostním ceremoniálu nevypískali, přestože mohl být pro některé z nich nepřítelem kvůli prosazování změn v týmových soutěžích. A tak si bude Američan David Haggerty pamatovat hlavně tenisovou vášeň a písně, které mu prý budou znít v hlavě ještě týden.

Fedcupová rekordmanka Suková: Obměna týmu neuškodila, máme kvalitu

Číst článek

David Haggerty vnímá, že mohl spoustu lidí naštvat kvůli změnám v Davis Cupu. „Ale odsouhlasilo je 71 procent zemí,“ připomněl na setkání s tenisovými reportéry v Praze, s tím, že další novinky čekají i Fed Cup.

„Pro Fed Cup je teď největší úkol rozšířit ho na 16 týmů, máme teď 8 týmů ve světové skupině, a to je málo. Chceme dostat do hry i tu spoustu špičkových tenistek, které hrají za země, které jsou momentálně na 9. až 16. místě,“ řekl na Radiožurnálu Haggerty.

„Kvůli nabitému kalendáři a závazkům hráček je to citlivé téma. Jednáme s WTA, tak aby to bylo dobré pro ženský tenis,“ dodal.

Změny nenastanou dřív než pro rok 2020, ale jaké nakonec budou, ještě není jasné. I z reakcí špičkových tenistů na změny v Davis Cupu je zřejmé, že hráčům nevyhovuje termín závěrečného turnaje pro ty nejlepší týmy na konci sezony.

Ani finále Fed Cupu v listopadu není podle prezidenta ITF nejvhodnější: „Proto zvažujeme i variantu s prvním kolem v únoru se zachováním současného systému domácích a venkovních zápasů a finálový turnaj v dubnu před začátkem antukové sezony ve Stuttgartu. To zní dokonale pro nejlepší hráčky, jejichž účast je pro nás klíčová, zkrácení zátěže na dva týdny by pomohlo, stejně jako větší odměny a znovuzavedení bodů do žebříčku WTA,“ plánuje Haggerty.

Finálové dějiště by rád hledal v lokalitách vhodných pro hráče i fanoušky. Takže i Praha by podle něj v případě prosazení změn měla šanci závěrečný turnaj uspořádat.

„Mohlo by to být velmi dobré řešení. Máte tu velký stadion, který je pořád plný, atmosféra je skvělá, město krásné, jednoduše dostupné pro fanoušky,“ vysvětluje šéf mezinárodní tenisové federace ITF David Haggerty.

ITF President David Haggerty meets with media at the #FedCupFinal and explains that tennis needs to work together to do what is best for the sport.

18:33 – 11. 11. 2018

2 1

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme