Pcheng Šuaj je v pořádku, tvrdí Mezinárodní olympijský výbor. S tenistkou měl další videohovor

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) ve středu absolvoval druhý videohovor s čínskou tenistkou Pcheng Šuaj. Potvrdilo se, že je hráčka v bezpečí a v pořádku. Tým MOV nabídl bývalé světové jedničce ve čtyřhře podporu a dohodl se s ní na lednovém osobním setkání.

Lausanne (Švýcarsko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pcheng Šuaj

Pcheng Šuaj | Zdroj: Reuters

„Máme stejné obavy jako mnoho dalších lidí a organizací o blaho a bezpečnost Pcheng Šuaj. Proto s ní tým MOV včera vedl další videohovor. Nabídli jsme jí širokou podporu, zůstaneme s ní v pravidelném kontaktu a dohodli jsme se na leden na osobním setkání,“ uvedl MOV v prohlášení na webu.

Tenistka Sestini Hlaváčková: Obavy o osud zmizelé čínské hráčky trvají. Je dobře, že se WTA vymezila vůči Číně

Číst článek

Obavy o stav Pcheng Šuaj panují od 2. listopadu, kdy hráčka na sociálních sítích obvinila bývalého významného komunistického funkcionáře ze sexuálního napadení.

Elitní čínská tenistka se poté vytratila z veřejného života a až po tlaku zahraničních médií a organizací se objevila ve videích stranických médií. Poté se s ní 21. listopadu spojil prezident MOV Thomas Bach, kterého hráčka ve videohovoru ujistila, že je v pořádku.

O bezpečí Pcheng Šuaj však není přesvědčena Ženská tenisová asociace (WTA), jejíž šéf Steve Simon ve středu oznámil, že kvůli přístupu čínské strany zastavuje pořádání turnajů v Číně a Hongkongu.

MOV ve čtvrtek uvedl, že se v případu Pcheng Šuaj snaží o „tichou diplomacii“ a lidský přístup. „Snahy MOV vedly k půlhodinovému videohovoru s Pcheng Šuaj 21. listopadu, během něhož vysvětlila svou situaci a zdála se být v bezpečí a v pořádku vzhledem ke složité situaci, v níž se nachází. To se ve včerejším hovoru potvrdilo,“ uvedl MOV. „Náš přístup zaměřený na člověka znamená, že se budeme nadále zajímat o její situaci a budeme ji podporovat.“

MOV pod palbou kritiky

Mezinárodní olympijský výbor si za svůj přístup k případu vysloužil kritiku některých lidskoprávních organizací. Například představitelé Human Rights Watch uvedli, že MOV více záleží na hladkém průběhu únorových zimních olympijských her v Pekingu než na blahu tenistky.

MOV, jenž s čínskou stranou na organizaci ZOH 2022 úzce spolupracuje, neuvedl, jak se k videohovoru s Pcheng Šuaj dostal. Panují obavy, jež naznačil i šéf WTA Simon, že byl kontakt s MOV předem připravený čínskými úřady a že Pcheng Šuaj nemůže mluvit svobodně bez cenzury.

Čínští představitelé opakovaně tvrdí, že považují kauzu za zpolitizovanou a za pokus poškodit zemi před ZOH.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme