Souboj o titul a tenisový trůn vyhrála Ósakaová. Japonka porazila Petru Kvitovou ve třech setech

Tenistka Petra Kvitová neuspěla ve finále Australian Open. Rozhodující zápas v Melbourne prohrála s Naomi Ósakaovou ve třech setech a Japonka vedle druhého grandslamového titulu v řadě získala i pozici světové jedničky.

Tento článek je více než rok starý.

Melbourne (Aktualizováno: 12:16 26. 1. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Naomi Ósakaová ve třech setech porazila Petru Kvitovou

Naomi Ósakaová vyhrála Australian Open | Foto: Adnan Abidi | Zdroj: Reuters

První titul z Australian Open, prémie přes čtyři miliony australských dolarů a post hráčky číslo jedna ve světovém žebříčku. To vše bylo v sázce ve finále Petry Kvitové s Naomi Ósakaovou. Vítězka brala vše. A vítězkou se po výsledku 7:6, 5:7 a 6:4 stala Japonka.

ONLINE: Naomi Ósakaová - Petra Kvitová

Číst článek

„Naomi Ósakaová byla o něco lepší a vyhrála zaslouženě, ale Petra Kvitová se mi obrovsky líbila, zaslouží obrovský obdiv. Zápas rozhodl počet nevynucených chyb, protože obě hráčky skvěle servírovaly. U Petry Kvitové je to častý jev, protože hraje riskantně,“ zhodnotil zápas pro Radiožurnál tenisový expert Vladislav Šavrda.

Už první set trval skoro hodinu, obě finalistky si své podání v pohodě držely jen chvíli, pak se začaly tahat o každý míček. Naomi Ósakaová musela ukázat, jak je psychicky silná, když odvrátila pět brejkbolů, Petra Kvitová zase musela udržet nervy za stavu 5:6, když odvracela dva japonské setboly, úspěšně.

Rozhodl až tie-break, ve kterém přesnými údery dominovala Japonka, vyhrála sedm z devíti míčků a po 53 minutách proměnila první setbol, když Petra Kvitová poslala míček mimo kurt.

Proti třem mečbolům

V úvodu druhého setu se české tenistce konečně povedl brejk a vedla 2:0, jenže v dalších gemech Petře Kvitové odešel první servis, v sedmiminutové tahanici o brejk přišla a mizérie pokračovala.

Naomi Ósakaová v těch chvílích zůstala jistá, vyhrála čtyři gemy v řadě a najednou měla titul nadosah. Mladá Japonka si bez problémů podržela svůj další servis a měla za stavu 5:3 při podání Kvitové hned tři mečboly, jenže „lvice“ je všechny odvrátila a přišel další zvrat.

Tentokrát chybovala Japonka, zatímco Petra Kvitová hrála jakoby bez nervů. Dokázala vyrovnat nejen stav setu, ale po dvou hodinách také celého zápasu, za stavu 1:1 šlo finále do třetího setu.

Dravé japonské mládí, nebo česká zkušenost?

Rozhodnout musela poslední možná sada ženského turnaje, o sedm let starší Petra Kvitová ale v celém jejím průběhu tahala za kratší konec. Přišla o podání a i když za stavu 2:3 měla brejkovou možnost, znovu vyrovnat už nedokázala.

Za stavu 5:4 pro Japonku začalo drobně pršet a byly to kapky štěstí pro Naomi Ósakaovou, která po dvou a půl hodinách měla další sadu tří mečbolů. Zázrak se už tentokrát nekonal. 21letá rodačka z Ósaky se po po podání, které Petra Kvitová nedokázala vrátit do kurtu, stala vítězkou Australian Open.

Grandslamový titul z Melbourne slaví také Barbora Krejčíková, která s Američanem Rajeevem Ramem ovládla smíšenou čtyřhru. 

Třetí nasazený pár ve finále zdolal domácí hráče Astru Sharmaovou a Johna-Patricka Smithe 7:6 a 6:1.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 60,5 milionu australských dolarů):
Ženy:
Dvouhra - finále:
Ósakaová (4-Jap.) - Kvitová (8-ČR) 7:6 (7:2), 5:7, 6:4.

Smíšená čtyřhra - finále:
Krejčíková, Ram (3-ČR/USA) - Sharmaová, Smith (Austr.) 7:6 (7:3), 6:1.

Junioři:
Dvouhra - finále:
Musetti (1-It.) - Nava (13-USA) 4:6, 6:2, 7:6 (14:12).

Juniorky:
Dvouhra - finále:
Tausonová (1-Dán.) - Fernandezová (4-Kan.) 6:4, 6:3.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme