Porovnání ženského a mužského tenisu. Podle tenistů věc naprosto nemožná

Během zápasů bojují o stejné odměny ale jejich styly jsou neporovnatelné. I tak se o porovnání ženského a mužského tenisu občas někdo pokusí. Tím posledním byl John McEnroe, který přišel s komentářem o Sereně Williams, jež by podle něj mezi muži byla kolem 700. místa na žebříčku ATP.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Serena Williamsová

Serena Williamsová | Zdroj: Reuters

Na jedné straně vidíte častější emoce a zvraty. Na té druhé zase fyzicky náročné boje, při kterých vás může napadnout, že takto nějak vypadají moderní gladiátoři. Jsou to zápasy, při kterých vás ani na chvíli nenapadne pustit z kurtu nebo obrazovky oči.

„Když se třeba dívám na tenis v televizi a opravdu to má úroveň, což pokud to není ženský tenis, tak to tu úroveň vždycky má. To bylo trochu ale hnusné," popichuje z legrace druhý tábor Adam Pavlásek.

Na sebe by se prý rozhodně nedíval a sám nechce srovnávat nesrovnatelné a provokovat. Jako nedávno bývalý úspěšný tenista Američan John McEnroe, který jak známo prohlásil, že Serena Williams vítězka 23 grandslamů v ženském singlu by mohla být mezi muži tak 700. na světě.

Serena by se mezi muži neprosadila, řekl McEnroe. Respektujte moje soukromí, reaguje tenistka

Číst článek

„Zrovna třeba Sereny jako šampionky, když někdo takový něco prohlásí, tak se to určitě musí dotknout. Myslím si, že je to zbytečné," říká tenistka Lucie Šafářová.

Nejde vůbec o to, jestli měl nebo neměl pravdu. Že hrají muži jinak, je zřejmé. Také třeba nejlepší Češka Karolína Plíšková, současná světová trojka tuší, že by se mezi 700 míst na žebříčku ATP nevešla.

„Myslím, že tam by vůbec neměla šanci, na tři vítězné sety absolutně ne. I s nějakým juniorem by měla co dělat, aby vyhrála. Nejenom ona, myslím všichni. Jí bych ještě nějakou šanci dala, ale mně ne," uznává kvality Williams Plíšková.

Hlavní rozdíly mezi ženským a mužským tenisem

„Trénuju s kluky dost často. Jejich tenis je úplně jiný. Jak trochu zesílí nebo se z nich stanou chlapi, tak v 18, 19 je síla jiná. My do toho můžeme bušit, jak chceme, ale i myšlení na kurtu je jiné než naše. Myslím, že tam není šance. Tak jeden set z dvaceti bychom vyhrály. Jinak podle mě nás chytrostí přehrají úplně hravě," dodává nejlepší česká hráčka současnosti.

Dvojnásobná wimbledonská šampiónka Petra Kvitová se kdysi v tréninku porovnávala s bývalým přítelem už zmíněným Adamem Pavláskem. Ten byl ještě tenkrát v juniorském věku a bylo to prý vyrovnané jen, když hrál bez podání.

„Servis i pohyb. Celá struktura toho tenisu je jiná. Ženské umí hrát výborně z ruky forhend, bekhend. 80 procent z nich hraje rychle z ruky. U chlapů je to o tom, že mají úplně jiný pohyb," jmenuje některé rozdíly Pavlásek

„Pamatuju si, když jsem trénoval na Hopman cupu 2015 s Luckou Šafářovou. Ona má crossy tak v ruce, že to prostě nezkazí. Když se hrál nějaký čop nebo stopbal, tak už nemají takovou tu reakci. To je největší rozdíl v tom ženském a mužském tenise," vidí hlavní odlišnosti mužů a žen na kurtu český hráč.

„Myslím si, že v té třístovce je jejich svalový fond a všechno hrozně znát. Je to jiná hra, jiný tenis. Nedá se to porovnávat," uvědomuje si Šafářová.

Přesto se občas stane, že oba neporovnatelné světy někdo zkusí srovnávat.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme