Povolí tenis koučování? Šafářová změny vítá, Kvitová je proti

Nejlepší tenisté bojují o postup do osmifinále grandslamového US Open, některým už se to povedlo. Zatím sami, což se už v příštích letech může klidně i na těch největších turnajích změnit.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lucie Šafářová

Lucie Šafářová | Zdroj: Reuters

Ze všech těch novinek, které v posledních letech tenis zkoušel, je koučing zřejmě ta nejméně kritizovaná věc. Už tady byly snahy o zkrácení setů, povolené škrtnutí míčku o síť při podání, v některých soutěžích a zápasech rozhoduje pouze jediný míček při shodě.

Kvitové na US Open roste sebevědomí, v osmifinále vyzve španělskou favoritku

Číst článek

Třeba teď v kvalifikaci US Open hlídaly zbytečné prostoje hodiny na kurtu, ale nic z toho hráče příliš nenadchlo. To pokus o větší zapojení trenéra do zápasu má sympatizantů celkem dost.

Třeba Lucie Šafářová k nim rozhodně patří. „Klidně bych povolila koučing obecně, že by trenér mohl sedět na lavičce, když je zaregistrovaný a má to nějaká pravidla. Jsme jediný sport, kde to není.“

Přidává se i Tereza Martincová. „Mně to pomáhá, když mi trenér něco řekne a upozorní na něco, co dělám blbě. Nemůžu si všímat všeho na kurtu a on to může říct.“

Právě Martincová intenzivnější možnost koučování, kdy trenéři smějí mluvit v podstatě kdykoli mimo výměn, zažila v nedávné kvalifikaci US Open. „Ale když to bude všude a ustálí se to, může v tom být maglajz. Je všechny hráčky jsou klidné a normální, já mám co říkat, ale mně osobně to vyhovuje,“ dodává.

Jak ztratit vyhraný set?

Do tábora odpůrců se řadí Petra Kvitová. „Myslím, že tenis by měl být individuální sport, na tom by mělo být všechno založené. Preferovala bych to tak, jak to je,“ říká bývalá světová dvojka.

Navíc možnost neustále radit hráči, může být i na škodu. „Zažil jsem, kdy kluk vedl 4:2, trenér mu něco řeklo, dohádali se a on prohrál. Hned se otočil, začali se bavit a celé se to rozsypalo. Ale jinak bych v tom neviděl žádný problém,“ vyprávěl ještě před svým vyřazením z US Open Tomáš Berdych.

Větší zapojení trenérů do zápasu, má zdá se zatím největší pochopení v tenisovém prostředí napříč všemi kategoriemi, pokud jde o zaváděné nebo plánované novinky. Ostatně někdo připomene, že k neustálému koučování vlastně už dávno dochází. Jen se to děje skrytě.

Jaroslav Plašil, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme