Program určuje zdraví a diskuse s manželkou, říká Federer. Po turnajích cestuje s celou rodinou

Za čtrnáct let se toho dá stihnout spousta, ale pokud jde o sbírání tenisových trofejí, potřebujete k tomu nejen čas. Švýcar Roger Federer má takových výjimečných věcí pohromadě zřejmě hned několik a také proto získal za tu dobu už 19 grandslamových titulů. Ten zatím poslední na svém nejoblíbenějším turnaji a povrchu, ve Wimbledonu.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děti Rogera Federera sledují, jak tatínek přebírá 8. wimbledonskou trofej

Děti Rogera Federera sledují, jak tatínek přebírá 8. wimbledonskou trofej | Zdroj: Reuters

I při slavnostním ceremoniálu byl vidět velmi početný tábor lidí, kteří Rogera Federera na cestách doprovázejí, od rodiny, blízkých po všechny členy týmu. Dříve v sezoně musela podstatná část týmu létat ekonomickou třídou, do té pohodlnější se totiž všichni nevešli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Suverénní vystoupení Rogera Federera sledoval ve Wimbledonu nejen Jaroslav Plašil

To je jeden ze zásadních rozdílů, pokud se vrátíme v čase do roku 2003. Do doby, kdy Roger Federer vyhrál ve Wimbledonu svůj premiérový grandslamový titul.  „Tým býval mnohem menší. Děti kolem mě neběhaly s tím, že by mě mohly v noci probudit, dnes se to občas stane,“ směje se.

Čtyři děti, dva páry dvojčat, které byly i na wimbledonském ceremoniálu, sice ještě občas Rogera Federera vyruší ze spaní, ale sportovní cíle tatínka zdá se nijak neohrožují. Švýcarský tenista sbírá tituly i v roli čtyřnásobného otce, těch grandslamových má z mužské dvouhry už devatenáct.

Vděčí za to výjimečnému talentu, ale také zázemí i dokonalému plánování. „On je tak výjimečný. Bavili jsme se, kdo je z top borců schopný na tři měsíce vypadnout a pak se vrátit úplně v klidu. On, možná Nadal. Djoković nebo Murray nevím a zbytek ne,“ říká tenisový trenér a teď kouč Tomáše Berdycha Martin Štěpánek.

I Roger Federer byl ale překvapený z toho, jak hladce všechno šlo, poté co si vzal po loňském Wimbledonu půlroční přestávku na úplné doléčení zdravotních potíží.

Soupeři zvažují přestávku

„Jsem překvapený Austrálií, Indian Wells a Miami, nemohl jsem tomu věřit. První měsíce byly jako sen, nasměrovaly mě k tomu, abych mohl být ve Wimbledonu v dobré formě,“ přiznal Roger Federer.

Švýcar v Londýně o žádné další pauze nemluvil, tu naopak zvažují kvůli zdravotním potížím někteří konkurenti. Novak Djoković skrečoval zápas s Tomášem Berdychem, problémy evidentně trápily i Andyho Murrayho.

Zato Švýcar se zdá plný sil. „Hlavní roli v mém rozhodování hraje samozřejmě zdraví. Pak jsou to obvyklé diskuse se ženou o rodině a dětech, jestli jsme spokojení a můžeme na pět sedm týdnů vyrazit na turnaje. Zatím to nebyl žádný problém, to je skvělé,“ prozradil 19násobný grandslamový šampion.

Děti Rogera Federera sledují, jak tatínek přebírá 8. wimbledonskou trofej | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Jaroslav Plašil, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme