Tomáš Berdych na Federera nestačil. Švýcar se o titul utká s Čilićem

Tomáš Berdych se do finále Wimbledonu neprobojoval. V semifinále prohrál s Rogerem Federerem 0:3 na sety a legendární Švýcar se o rekordní osmý triumf utká s Chorvatem Marinem Čilićem.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn (Aktualizováno: 19:48 14. 7. 2017) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Berdych

Tomáš Berdych | Zdroj: Reuters

„Byly to tři vyrovnané sety. Když jsem měl šanci, tak buď dobře zaservíroval, zahrál vítězný míč ze zadní nohy. To jsou míče, které v takových zápasech rozhodují. Z výkonu mám dobrý pocit, z výsledku ne,“ uznal po zápase pro Radiožurnál Tomáš Berdych.

Oba tenisté si v prvním setu jednou vzali podání, v tie-breaku pak měl mírnou převahu Roger Federer.

I druhá sada skončila ve zkrácené hře, když si oba třicátníci drželi svá podání. Jenže v rozhodujících chvílích začal Roger Federer předvádět zázračné míče a Tomáš Berdych často jen přihlížel. Po dvou hodinách prohrával 0:2 na sety.

Za stavu 2:3 ve třetím setu nevyužil tenista z Valašského Meziříčí obrovskou šanci. Při soupeřově podání vedl 40:15, jenže následovala série vítězných míčků pro Švýcara. Šance na český brejk byla pryč a v následující hře získal Federer rozhodující náskok. 

Po dvou hodinách a dvaceti minutách vyhrál Roger Federer 7:6, 7:6 a 6:4 a postoupil do nedělního finále, kde se utká o rekordní osmý triumf s Chorvatem Marinem Čilićem.

Tomáš Berdych se ale za svůj výkon stydět nemusí. „Takhle jsem hrál celý turnaj, o to víc mě to těší. Bylo to těžké období, stálo mě strašně sil, ale teď skončilo a těším se na odpočinek. Na druhou stranu jsem spokojený s mým tenisem, takhle nějak jsme si to představovali,“ řekl. 

Pro osmadvacetiletého Čiliče byla už semifinálová účast v All England Clubu vylepšením osobního maxima, stejně jako pro jeho soupeře. Querrey, jenž ve čtvrtfinále vyřadil světovou jedničku a obhájce titulu Brita Andyho Murrayho, stanul mezi čtveřicí nejlepších jako první Američan po osmi letech.

Devětadvacetiletý Querrey vyhrál úvodní set ve zkrácené hře, další tři sady ale pro sebe po vyrovnaném boji získal sedmý nasazený Čilič. Celkem zahrál 70 vítězných míčů a může se stát druhým Chorvatem, který získá wimbledonský titul. Jako první to dokázal jeho bývalý kouč Goran Ivaniševič v roce 2001.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 31,6 milionu liber):
Muži:
Dvouhra - semifinále:
Federer (3-Švýc.) - Berdych (11-ČR) 7:6 (7:4), 7:6 (7:4), 6:4, Čilič (7-Chorv.) - Querrey (24-USA) 6:7 (6:8), 6:4, 7:6 (7:3), 7:5.

Ženy:
Čtyřhra - semifinále:
Makarovová, Vesninová (2-Rus.) - Grönefeldová, Peschkeová (12-Něm./ČR) 7:5, 6:2, Chan Hao-Ching, Niculescuová (9-Tchaj-wan/Rum.) - Ninomijaová, Voráčová (Jap./ČR) 7:6 (7:4), 4:6, 9:7.
Smíšená čtyřhra - semifinále:
J. Murray, Hingisová (1-Brit./Švýc.) - Demoliner, Martínezová (Braz./Šp.) 6:2, 7:5, Kontinen, Watsonová (Fin./Brit.) - Soares, Vesninová (2-Braz./Rus.) 6:4, 6:7 (6:8), 6:3.

Junioři:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Kypson (USA) - Vrbenský (ČR) 6:2, 6:1.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Rodionov, Vrbenský (3-Rak./ČR) - Štyler, Zacharov (ČR/Rus.) 7:6 (9:7), 7:6 (7:5).

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme