Dvanácté finále na Roland Garros, dvanáctý triumf. Nadal zůstává králem antuky, Thiem mu opět nestačil

Rafael Nadal je znovu králem Roland Garros. Španělský tenista porazil ve finále na pařížské antuce Rakušana Dominica Thiema 6:3, 5:7, 6:1, 6:1 a jako první vyhrál některý z grandslamů dvanáctkrát

Paříž (Aktualizováno: 18:37 9. 6. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rafael Nadal po postupu do finále.

Rafael Nadal po postupu do finále. | Foto: Benoit Tessier | Zdroj: Reuters

Třiatřicetiletý Nadal ovládl Roland Garros v letech 2005-08, 2010-2014 a jeho současná vítězná šňůra začala v roce 2017. Dvanácti tituly překonal Australanku Margaret Courtovou, jedenáctinásobnou šampionku Australian Open. Martina Navrátilová je s devíti wimbledonskými výhrami třetí.

„Je fantastické, co jsem tady dokázal, a nedokážu popsat, jak se cítím. Je to sen. V roce 2005 mě nenapadlo, že tady v roce 2019 pořád budu. Je to pro mě neuvěřitelné,“ řekl Nadal na kurtu v Paříži, kde vyhrál už 94 zápasů a jen dva prohrál.

Vondroušová na Roland Garros: od talentované juniorky v roce 2014, finalistkou grandslamu 2019

Číst článek

Do své sbírky už rodák z Mallorky Nadal přidal osmnáctý grandslamový vavřín - jednou vyhrál Australian Open, dvakrát Wimbledon a třikrát US Open. V honbě za nejvyšším počtem výher z turnajů velké čtyřky tak ztrácí dva triumfy na Švýcara Rogera Federera.

Vloni porazil Nadal v Paříži Thiema ve finále ve třech setech, ale tentokrát Rakušan zpočátku kladl tužší odpor. V úvodu byl razantnější a přesnější, po brejku vedl 3:2, ale Nadala ztracené podání nabudilo a ziskem čtyř her sadu otočil.

Ve druhém setu bylo o něco méně dlouhých výměn a oba hráči si pevně drželi servis. Až za stavu 6:5 Thiem zariskoval, což mu vyneslo brejk i set.

Poté se začalo projevovat, že Nadal měl mnohem více času na odpočinek, zatímco Thiem musel zvládnout čtvrtfinále i semifinále od čtvrtku do soboty. Rakušan už nevydržel pokračovat v nastoleném tempu a pykal. Svěřenec Carlose Moyi Nadal mu ve třetím setu nedal šanci a povolil mu v něm jen sedm fiftýnů.

Čtvrtý hráč světa Thiem se snažil bojovat a jednoručným bekhendem tu a tam dokázal zlobit. Nadal se ale nenechal rozhodit a držel si vysoký standard. Odvrátil brejkbol v první hře čtvrté sady, další dva ve třetím gamu a dominoval.

I ve čtvrtém setu povolil soupeři jen jednu hru a zápas ukončil po třech hodinách a minutě hry. Za letošní titul si vydělal 2,3 milionu eur (59 milionů korun).

V letech, kdy Nadal neuspěl nebo nehrál, v Paříži zvítězili Švýcaři Roger Federer (2009) a Stan Wawrinka (2015) a Srb Novak Djokovič (2016).

French Open v Paříži (antuka, dotace 42,7 milionu eur):
Muži:
Dvouhra - finále:
Nadal (2-Šp.) - Thiem (4-Rak.) 6:3, 5:7, 6:1, 6:1.

Ženy:
Čtyřhra - finále:
Babosová, Mladenovicová (2-Maď./Fr.) - Čeng Saj-saj, Tuan Jing-jing (Čína) 6:2, 6:3.

Juniorky:
Čtyřhra - finále:
Becková, Navarrová (USA) - Charajevová, Tichonovová (4-Rus.) 6:1, 6:2.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme