Proměnlivé počasí v Paříži dělá tenistům starosti. Musí dávat pozor, jak správně vyplést rakety

České tenistky se připravují na své odpolední čtvrtfinálové zápasy Roland Garros, a protože se v Paříži v těchto dnech často mění počasí, musejí si dávat pozor i na to, aby měly na utkání správně vypletenou raketu.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Markéta Vondroušová si na French Open zahraje čtvrtfinále

Markéta Vondroušová si na French Open zahraje čtvrtfinále | Foto: Gonzalo Fuentes | Zdroj: Reuters

„Včera bylo docela hnusně, takže jsem si říkala, že jsem ráda, že nehraju. Ale trénovali jsme v tom a nebylo to úplně příjemné. Ale počasí je hnusné i jinde, takže se s tím musíme nějak vyrovnat a náladu mi to moc nekazí, protože vyhrávám,“ řekla Radiožurnálu Vondroušová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hodně proměnlivé je letos počasí na antukovém grandslamu v Paříži a tak mají tenisté starosti s tím, jak správně vyplést raketu na utkání. Více si poslechněte v reportáži Jaroslava Plašila

Zatímco náladu tenistek výkyvy počasí nemusí ovlivnit, sportovní vybavení rozhodně ano. A tak se čtvrtfinalistka ženské dvouhry Markéta Vondroušová pokaždé detailně zajímá o to, jak venku v době zápasu bude.

„Koukám se docela na předpovědi kvůli raketám, výpletům a tak, abych věděla,“ popisovala Vondroušová.

Když Roland Garros začalo, bylo spíš chladněji, občas i drobně zapršelo, o víkendu bylo pro změnu horko, ale teď už je zase o nějakých 10 i víc stupňů méně, někdy i mrholí nebo je déšť výraznější, jindy spadne jen pár kapek a oblačnost se na chvíli protrhá.

„Počasí je takové… Člověk nikdy neví, co může očekávat, takže samozřejmě sleduje počasí, protože přece jenom v takovém vedru, jaké bylo, myslím, že všichni přeplétali rakety a museli to určitě naplést mnohem tvrději než třeba na dnešek,“ říká čtvrtfinalistka ženského deblu Květa Peschkeová.

Vondroušová musí k postupu do semifinále Roland Garros porazit soupeřku, se kterou ještě nevyhrála

Číst článek

Obecně platí, že když je teplo, používají se tvrdší výplety, a naopak. A tenisté si pak hlídají, aby výkyvy nebyly moc velké. „Hrála jsem s raketou, kterou jsem měla napletenou na minulý zápas. Byla ještě dost tvrdá na to, abych hrála v takovém ne zrovna nejteplejším počasí, takže jsem to nemusela znovu přeplétat,“ dodala Peschkeová.

Tenisté běžně využívají turnajová vyplétací studia, ale někteří mají i kvůli proměnlivosti počasí osobní servismany. Třeba Karolína Plíšková, která letos v Paříži skončila ve třetím kole ženské dvouhry, kvůli tomu bydlela blízko areálu, aby mohla případně na teplotní výkyvy zareagovat a rakety rychle vyměnit.

Je zřejmé, že větší nároky na vybavení mají právě singlisté z absolutní světové špičky. A asi jen málo z nich by na tour vyrazilo tak, jako Květa Peschkeová. „Já? To byste se divili. Jezdím jenom se třemi raketami,“ usmívá se Peschkeová, kterou v úterý čeká čtvrtfinále ženského deblu. Markéta Vondroušová pak ve stejné fázi turnaje nastoupí proti Chorvatce Petře Martićové.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme