Światekové leží Paříž u nohou. Světová jednička smetla Gauffovou a podruhé ovládla Roland Garros

Světová tenisová jednička Polka Iga Świateková ovládla podruhé Roland Garros. Ve finále porazila osmnáctiletou Američanku Cori Gauffovou jednoznačně 6:1, 6:3. Na pařížské antuce uspěla už před dvěma lety, kdy získala první grandslamový titul. Świateková vyhrála 35. zápas za sebou a vyrovnala sérii Venus Williamsové z roku 2000. V tomto století nikdo více utkání v řadě nevyhrál.

Paříž (Aktualizováno: 18:23 4. 6. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Iga Świateková

Iga Świateková | Zdroj: Reuters

Jednadvacetiletá Świateková porazila Gauffovou ve třetím zápase po sobě a opět neztratila ani set.

‚Přišlo mi správné to napsat.‘ Finalistka French Open vyzvala USA, aby ukončily násilí spojené se zbraněmi

Číst článek

Celkem vyhrála šestý turnaj v řadě a upevnila si vedení v žebříčku WTA, kde bude mít v pondělí takřka dvojnásobný náskok před Anett Kontaveitovou z Estonska.

Gauffová, kterou čeká v neděli finále čtyřhry, nenapodobí loňský počin Barbory Krejčíkové. Česká tenistka před rokem v Paříži vyhrála vedle dvouhry také debl s Kateřinou Siniakovou.

Letos po návratu po zranění lokte vypadla v prvním kole s domácí Diane Parryovou. Účast ve čtyřhře kvůli pozitivnímu testu na koronavirus odřekla.

„Po zápase jsem Coco (Gauffové) říkala, ať nebrečí, ale podívejte teď na mě. Chtěla jsem bych pogratulovat i jí, protože předvedla výborný výkon. Sleduju ji a věřím, že jednou tady vyhraje,“ řekla v rozhovoru na kurtu Świateková.

„Když jsem tu vyhrála před dvěma lety, bylo to něco neuvěřitelného a nečekala jsem to. Tvrdě jsem na sobě pracovala, abych to dokázala znovu. I když to bylo těžké a byla jsem pod tlakem, díky fanouškům jsem to zvládla. Je skvělé, že tu jste se mnou i v těžkých chvílích,“ doplnila polská tenistka a vyslovila také podporu válkou sužované Ukrajině, za což si vyslechla dlouhý potlesk. „Zůstaňte silní,“ vzkázala.

Fandil i Lewandowski

Świateková si za svým druhým grandslamovým titulem šla rázně od samého úvodu. V první sadě prolomila soupeřce třikrát servis a za 33 minut vyhrála 6:1.

Ve druhém setu sice Gauffová získala brejk, o tři roky starší Polka ji ale brzy oplatila stejnou mincí a za stavu 3:2 prolomila její servis znovu. Po hodině a osmi minutách světová jednička proměnila první mečbol. Při oslavách v lóži s týmem a rodinou se objala také s hvězdným polským fotbalistou Robertem Lewandowským.

„Omlouvám se, že jsem to dnes nezvládla. Věřím, že to ale bylo první z mnoha finále a do konce sezony vás potěším. Děkuji všem i za podporu během celého turnaje,“ řekla Gauffová, v jejichž očích se leskly slzy.

Świateková se stala po Sereně Williamsové druhou hráčkou v tomto století, která vyhrála šest titulů v úvodních šesti měsících sezony. Je také po Monice Selešové, Steffi Grafové a Chris Evertové čtvrtou nejmladší hráčkou, která získala na Roland Garros více titulů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme