Muchová předchozí výhry nad Światekovou jako výhodu nebere. Ve finále je favoritkou Polka

Tenistka Karolína Muchová bude hrát poprvé v kariéře o titul na grandslamovém turnaji. V sobotu od 15 hodin se utká ve finále ženské dvouhry Roland Garros s Polkou Igou Światekovou, která je světovou jedničkou, dvojnásobnou šampionkou právě z Paříže, a také vítězkou US Open. Role favoritky je tedy dopředu jasně daná, navzdory vzájemné bilanci obou hráček.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve finále Roland Garros vyzve Karolínu Muchovou světová jednička Iga Świateková

Ve finále Roland Garros vyzve Karolínu Muchovou světová jednička Iga Świateková | Zdroj: Reuters

Iga Świateková si vzpomíná na utkání v Praze v roce 2019. Dorazila tam tehdy bez trenéra, jen s otcem a psycholožkou Dariou Abramowiczovou, se kterou jezdí po turnajích i v současnosti. Polská tenistka se tehdy do hlavní soutěže musela probojovat z kvalifikace, a ve Stromovce se jí to sešlo tak, že musela hrát i dva zápasy v jednom dni.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve finále Roland Garros proti sobě nastoupí Karolína Muchová a Iga Świateková

I proto teď tehdejší porážce nedává žádný význam. Ostatně, ani Karolína Muchová se neupíná k tomu, že kdysi nad Igou Światekovou vyhrála. Dokonce opakovaně.

V létě roku 2020 mezinárodní okruh stál kvůli koronavirové pandemii, a tak i některé zahraniční hráčky občas zavítaly na některý z turnajů v Česku. Na pražské Štvanici se tenkrát v rámci charitativního soupeření černého a růžového týmu představila i Swiateková. A také na betonovém povrchu uspěla česká tenistka.

„Teď je to už nějakou dobu světová jednička, takže si myslím, že je to neporovnatelné. Nemyslím si, že jdu do zápasu s nějakou výhodou,“ ví Karolína Muchová, že se od posledních setkání hodně změnilo.

Iga Świateková po loňském konci Australanky Ashleigh Bartyové vládne ženskému profesionálnímu okruhu. Už před tím triumfovala v Paříži, což se jí povedlo i před rokem, který byl zatím nejlepší v kariéře Polky, která pak vyhrála i US Open v New Yorku.

Vzorný přístup Światekové

Trenér Karolíny Muchové Emil Miške ji může dávat za vzor i tenisovým nadějím na Slovensku. 

„Bylo super, že s Kájou prohrála, ale potom na turnajích si nás stále vyhledávali. Pamatuji si, že její trenér nám řekl, že stačí říct, kdy budeme trénovat my a oni že se přidají, i když budou domluvení s někým jiným. Líbilo se mi, že ona na sobě chtěla už od začátku hodně pracovat. Třeba hra Karolíny je docela nevšední a málo hráček jí hraje, tak ona se to chtěla naučit, a proto chtěla s Kájou hrát. Je to moment, který ji dostal k pozici nejlepší hráčky na světě, protože se chtěla ve všem zlepšit a na jejím přístupu to bylo vidět. Byla jednou z hráček, kterou jsem dával za vzor z pohledu přístupu našim dětem na Slovensku,“ vypráví trenér Miške.

Bitvu o titul na Roland Garros rozehrají Karolína Muchová a Iga Świateková v sobotu od 15 hodin. Utkání uslyšíte v přímém přenosu na stanici Radiožurnálu Sport, server iROZHLAS.cz přinese podrobnou online reportáž. 

Jaroslav Plašil, rej Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme