‚Serena Williamsová změnila podobu tenisu.‘ Nyní se chystá k velkému rozloučení na US Open

Serena Williamsová patří k nejvýraznějším jménům moderní sportovní historie a svými úspěchy, vystupováním i významem je nepochybně už nyní legendou ženského tenisu. Čtyřicetiletá vítězka rekordních 23 grand slamů, která dokázala vládnout tenisovému okruhu téměř dvě dekády, změnila ženský tenis. Nyní se na US Open připravuje ke svému poslednímu tenisovému představení.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americká tenistka Serena Williamsová je maminkou

Serena Williamsová. | Zdroj: Reuters

„Sledovala jsem ji, když jsem vyrůstala. Právě díky ní teď hraji tenis,“ řekla o Williamsové mladá americká hvězda Coco Gauffová na tiskové konferenci turnaje v Torontu. Aktuální světová jednička ve čtyřhře si v červnu zahrála finále Roland Garros, jak mnozí předvídají, první z mnoha. A podle jejích slov díky cestě, kterou Serena vytyčila.

‚Nemohu hrát věčně.‘ Serena Williamsová po vítězství v Torontu potvrdila blížící se konec kariéry

Číst článek

Během kariéry překonala Serena Williamsová řadu překážek a prorazila mnoho skleněných stropů, které ve zkostnatělé ženské tenisové asociaci byly považovány za věčné. Rekord v podobě třiadvaceti grandslamových titulů, který v open éře tenisu nepřekonal žádný muž ani žena, by mohl být pouhým začátkem výčtu jejího odkazu.

Williamsová dokázala být nekompromisně dominantní ve sportu, kde je dominance vzácností. Dokázala se vrátit po porodu a jako matka dojít čtyřikrát do největších tenisových finále. Překonala traumatické období po vraždě její sestry Yetunde. Dokázala ustát obrovská očekávání, která na ni byla kladena, navíc také kompletně přepsala představy o výdělcích žen ve sportu.

„Změnila tenis na kurtu i mimo něj. Dostala ho ze sportovních stránek novin na výsostní pozici v popkultuře. Spojila lidi napříč generacemi, stala se úžasnou sportovní osobností,“ řekla o ní bývalá světová trojka Pam Shriverová.

Zrodila se hvězda

Williamsová vyhrála svůj první z rekordního počtu 23 grand slamů v 17 letech právě na US Open, když v roce 1999 porazila ve finále Martinu Hingisovou.

Zase jsem zažehla jiskru. Tenis miluju, pochvalovala si Williamsová úspěšný návrat na kurty

Číst článek

V té době to byla dívka, kterou tenis naučil hrát její otec na zapadlých veřejných kurtech v násilném prostředí amerického Comptonu. Bez zkušeností z tenisové elity. Před klíčovým finále, které se ukázalo jako první z mnoha, ale vypadala jako rozená šampionka.

„Nebojím se nikoho kromě Boha,“ oznámila v den zápasu. Vzápětí v něm ve dvou setech porazila světovou jedničku Hingisovou.

Serena okamžitě nabrala na popularitě a to nejenom díky svým skvělým tenisovým výsledkům. Na popularitě jí přidával silný příběh, rivalita a dominance s Venus, starší sestrou, se kterou svedla devět finálových soubojů o grandslamovou trofej.

Williamsová se stala atrakcí. Její zápasy přitahovaly k obrazovkám miliony diváků, sledovanost jejího prvního triumfu ve finále US Open se oproti minulému roku zvedla na dvojnásobek. A to byl teprve začátek.

‚Změnila, jak ženy hrají‘

Kontrola peněz nebyla žádná, vysvětlují milionové čachry v tenisovém svazu reportéři

Číst článek

Do té doby hráčky vyčnívaly pohybem či tenisovými údery. Málokterá se ale odlišovala vzhledem a málokdo se na kurtu troufl projevit.

Chris Evertová, 18násobná grandslamová šampionka a nejlepší tenistka 70. let minulého století, během zápasu téměř žádné emoce neprojevovala. „Serena změnila způsob, jakým ženy mohou hrát. Dnes už je v pořádku být zapálená, vášnivá, můžete se povzbuzovat nahlas a projevit emoce a pořád být ženou,“ popsala vliv Williamsové.

Zatímco v době její slávy se ženy svým projevem a vystupováním držely při zemi, Serena to naprosto zvrátila. Nebála se odlišit, nebála se projevit a tím se, ač možná neúmyslně, zasadila o bezprecedentní feminizaci sportu. 

Revoluce herního stylu

Změn, které se Serenou přišly, a také po ní zůstanou, je ale mnohem víc. Třiadvacetinásobná grandslamová šampionka sport totiž naprosto převrátila svou agresivní hrou postavenou na síle, podání a ostrých úderech. Hrou, na kterou většina soupeřek nedokázala najít recept více než dvě dekády.

Serena Williamsová na US Open | Zdroj: Reuters

Tento vliv potvrzuje pro Guardian i Karolína Plíšková, bývalá světová jednička. Jedna z mála aktivních tenistek, které ještě obě sestry mohly vidět v největší formě, přiznává, že pro ni byly inspirací. „Tenis byl před nimi úplně jiný.“

Silový tenis existoval i před Serenou. Společně s Venus ho ale dokázaly pozdvihnout na novou úroveň. Zatímco odcházející legenda Martina Navrátilová proslavila styl servis-volej, jiné tenistky sázely na returny.

Serena dokázala zakončit bod rovnou z podání. Řada soupeřek měla potíže už jen dostat údery s její razancí na druhou stranu sítě, aniž by u toho zavrávoraly. Hra se změnila. A o 23 let později je změna, kterou sestry Williamsovy přinesly, pořád v ženském tenise jasně patrná.

Odchod legendy

„Až Serena skončí, odejde jako nejlepší v historii,“ prohlásila pro Guardian o končící hvězdě Billie Jean Kingová. Sama zásadní ambasadorka sportu, která na kurtu vyhrála 12 grandslamových trofejí v 70. letech minulého století.

Věděla jsem, že na velké výsledky mám šanci jen v deblu, vzpomíná tenistka Sestini Hlaváčková

Číst článek

Obdivem nešetří ani Petra Kvitová. Po posledním vzájemném zápase se Serenou Williamsovou v roce 2018 uvedla, že si užila každou vteřinu. „Pokaždé je výjimečné se Serenou sdílet kurt,“ napsala po vítězství na Twitter.

Rafael Nadal, sám tenisový rekordman mezi muži, o Williamsové před US Open mluví jako o legendě. „Její odchod je pro tenis velká ztráta. Na druhou stranu, zaslouží si vše, čeho dosáhla. Stálo ji to spoustu práce, odhodlání a disciplíny. Teď je v pozici, kdy se může rozhodnout, jak se jí zachce.“

Williamsová prohlásila, že cítí, že je na čase se od tenisu posunout jinam. Její odkaz bude do tohoto sportu ale vrytý navždy. Je jenom příhodné, že poslední krok své tenisové kariéry učiní na stejném místě, na kterém udělala ten první výrazný na tenisový vrchol.

Miroslav Harant Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme