Servis, nejsnazší cesta k bodům. Důraz na podání pomohl v Melbourne Siniakové i Allertové

Změnit dlouhodobé návyky není jen tak, ale přesto se o to špičkoví tenisté čas od času pokoušejí. Třeba aby lépe podávali, což je i případ českých singlistek Kateřiny Siniakové a Denisy Allertové, které na Australian Open v Melbourne postoupily do druhého kola.

Tento článek je více než rok starý.

Melbourne Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřina Siniaková při podání

Kateřina Siniaková při podání | Zdroj: Reuters

I naprostí laici si toho mohou při pohledu na podávající Kateřinu Siniakovou všimnout. Oproti minulosti jí v úvodu nové sezony vidí servírovat jinak. A, jak se česká tenistka raději ujistila, není to změna k horšímu.

Úspěšný start Australian Open. Do druhého kola postupují Siniaková i Allertová

Číst článek

„Určitě jsem na servisu v přípravě pracovala. Nebyl to velký zákrok, jen drobnost. Pracovala jsem na ruce – loktu a švihu. S tím, že málo chodím do kolen a výskokem bojuju už celý život,“ vysvětlovala Radiožurnálu po prvním kole Australian Open Kateřina Siniaková.

Někdy změny vyvolají zdravotní důvody. Třeba Srb Novak Djoković se v posledních měsících snaží upravovat pohyb při podání, aby tolik nenamáhal choulostivý loket, jiný zase může šetřit rameno.

Na servisu obecně tenisté v trénincích hodně pracují. Je to první rána, a když se povede, může být i poslední. Nejsnazší cesta k bodům.

Někdo má to štěstí, že má od malička úder skvěle založený a do techniky zasahovat nemusí, takže jen piluje umístění. Jiní se nadřou víc, aby vylepšili, co se dá.

„Myslím, že jsem ho hodně zlepšila. Pracovali jsme na něm nejvíc, měla jsem problémy s nadhozy a různými detaily. Myslím, že se to docela povedlo, teď servíruju dobře a je to vidět,“ přiznala Denisa Allertová.

Zlepšování podání znamená třeba i 100 úderů při každém tréninku, podle potřeby. A také sledování videa.  

„Když mi to trenér potřebuje vysvětlit, natočí mě, abych viděla, jak to vypadá. Je to kolem padesáti až sta servisů. Ale jde o to, jak se cítím v tréninku, aby mi druhý den neupadlo rameno,“ usmívá se Denisa Allertová.

A zřejmě se jí to teď v posledních měsících daří. Vždyť v součtu s kvalifikací ještě na Australian Open neztratila set a své zápasy zatím vyhrává hodně rychle, prvním kolem prosvištěla za 58 minut.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme