Tenistce Halepové pozastavili činnost. Rumunská šampionka nemůže hrát kvůli dopingovému nálezu

Bývalá světová tenisová jednička Simona Halepová má kvůli podezření z dopingu předběžně zastavenou činnost. Mezinárodní jednotka pro bezúhonnost tenisu (ITIA) v pátek oznámila, že dvojnásobná grandslamová šampionka z Rumunska měla při US Open na přelomu srpna a září pozitivní test na zakázanou látku stimulující tvorbu hemoglobinu a červených krvinek, tedy s podobnými účinky jako erythropoetin (EPO).

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rumunka Simona Halepová

„Budu bojovat až do konce, abych dokázala, že jsem nikdy vědomě nevzala žádnou zakázanou látku, a věřím, že dříve či později vyjde pravda najevo,“ dodala Halepová | Zdroj: Reuters

Halepovou zpráva o trestu šokovala. „Za celou mou kariéru jsem na podvádění nikdy ani nepomyslela, bylo by to zcela proti zásadám, v nichž jsem byla vychována. Tváří v tvář takové nespravedlivé situaci se cítím naprosto zmatená a podvedená,“ uvedla hráčka v prohlášení na twitteru.

Jednatřicetiletá tenistka, jíž v žebříčku Ženské tenisové asociace aktuálně patří deváté místo, od US Open nehraje. Na turnaji vypadla v prvním kole, v polovině září se podrobila operaci nosu, kterou se rozhodla vyřešit dlouhodobé problémy s dýcháním, a předčasně ukončila sezonu.

Právě na newyorském grandslamu Halepová neprošla podle Mezinárodní jednotky pro bezúhonnost tenisu dopingovou kontrolou. V jejím vzorku analýza odhalila lék Roxadustat, který se používá k léčbě anémie. Preparát figuruje na letošním seznamu zakázaných látek Světové antidopingové agentury (WADA).

„Budu bojovat až do konce, abych dokázala, že jsem nikdy vědomě nevzala žádnou zakázanou látku, a věřím, že dříve či později vyjde pravda najevo,“ dodala Halepová.

V úvodním duelu US Open 30. srpna prohrála tehdy sedmá nasazená Rumunka s Darjou Snigurovou z Ukrajiny 2:6, 6:0, 4:6.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme