Spolupráce se 'superkoučem' nevyšla. Potřebuji prostě jiný přístup, míní Berdych

Tenista Tomáš Berdych se vrátil ke kořenům. Právě tak popsal jednatřicetiletý singlista nedávné změny ve svém realizačním týmu. Ve Wimbledonu vysvětlil, proč místo Chorvata Ivaniševiče vsadil na Martina Štěpánka, se kterým se mimochodem dlouho zná. A proč už se ve své kariéře dál nechce upínat k „zázračné“ pomoci takzvaného superkouče.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká tenisová jednička Tomáš Berdych

Česká tenisová jednička Tomáš Berdych | Zdroj: Reuters

„Neopouštím tuhle zkušenost s nějakou hořkostí," řekl Berdych. S Chorvatem Goranem Ivaniševičem si lidsky rozumí, takže šlo o bezbolestný rozchod.

Český tenista prý ale zjistil, že se nutí do něčeho, co mu nesedí. Snažil se dát své hře nadstavbu tak, aby byl konkurenceschopný i v závěrečných kolech grandslamových turnajů v zápasech s těmi nejlepšími tenisty. Po vzoru některých dalších profesionálů si také najal takzvaného superkouče, trenéra se slavnou hráčskou minulostí, jenže k lepším výsledkům to nevedlo, naopak. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Berdych a změna trenéra

„Samozřejmě, kdo nic nezkusí, nic nezkazí. Já potřebuji prostě jiný přístup. On se mnou chtěl pracovat na věcech, které jsou nadstavbou něčeho, ale to že věci předtím, které jsou moje gró tenisu a které jsou základ, tak ty úplně nefungovaly. To se v uvozovkách přecházelo, to by mělo být jako samozřejmost, což takhle nefunguje, nebo funguje možná u jiných hráčů, ale ne u mě,“ vysvětluje Tomáš Berdych, proč už nedal spolupráci s Goranem Ivaniševičem delší čas.

„Tenis je celý o tom, jak se odehrávají výsledky, nehraje se na krásu a na hezký pocit. Tenis se hraje na to, jaká ta hra je. Výsledek by měl být určitě po nějaké době vidět. Není mi dvacet, abych tady další dva roky zkoušel, jestli to náhodu bude fungovat za nějakou dobu,“ vysvětlil pro Radiožurnál.

Kouč bez slavné minulosti 

Těch největších výsledků dosáhl Tomáš Berdych pod Tomášem Krupou a výborný tenis předváděl hlavně ze začátku pod venezuelským koučem Vallverdem, přitom ani jeden ze zmíněných trenérů nebyl špičkovým hráčem. Takže i proto se český tenista nebál znovu angažovat dalšího muže bez slavné hráčské minulosti.

„Pokud si vyberu člověka, se kterým chci spolupracovat, tak jestli vyhrál jeden challenger, nebo pět grandslamů, tak to pro mě nehraje vůbec žádnou roli.“ Pod Martinem Štěpánkem už Berdych vstoupil vítězně do Wimbledonu a ve čtvrtek v tom může pokračovat. Ve druhém kole nejslavnějšího turnaje ho čeká Američan Harrison. 

Jaroslav Plašil, nis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme