Sponzor Šarapovové Head schválil postup pořadatelů French Open

Firma Head, která dodává rakety Marii Šarapovové, schválila rozhodnutí pořadatelů French Open neudělit ruské tenistce po dopingovém trestu za užití meldonia divokou kartu.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tenistka Maria Šarapovová

Tenistka Maria Šarapovová | Zdroj: ČTK

Hlavním viníkem kauzy bývalé světové jedničky je ale podle zástupců společnosti Světová antidopingová agentura (WADA), která podle nich vloni látku zařadila na listinu zakázaných prostředků bez důkladného testování.

„Plně podporuji rozhodnutí grandslamového turnaje. Nemyslím si, že by divoké karty měly být pro ty, kdo poruší dopingová pravidla,“ řekl výkonný ředitel firmy Head Johan Eliasch listu The Times. „Jsem ale zklamán tím, že WADA nedělá svou práci řádně,“ dodal švédský miliardář, podle něhož WADA odpovídajícím způsobem nedoložila, proč dala meldonium mezi dopingové látky.

French Open bude bez Šarapovové, Ruska nedostala divokou kartu

Číst článek

Mluvčí WADA se ohradil, že agentura před zařazením meldonia na seznam zakázaných preparátů k 1. lednu 2016 provedla všechny standardní procedury. „Expertní skupina WADA v roce 2015 vše důkladně konzultovala. Na základě tohoto procesu bylo uznáno, že sportovci meldonium používají s úmyslem zvýšit výkonnost,“ řekl mluvčí a dodal, že látka splňuje všechna kritéria a na seznamu zakázaných preparátů zůstane.

Šarapovové vypršel patnáctiměsíční trest letos v dubnu a okamžitě nastoupila na turnaji ve Stuttgartu, kde dostala divokou kartu. Návrat jí usnadnili i pořadatelé dalších antukových podniků v Madridu a Římě.

Díky tomu se v žebříčku posunula na 171. pozici, která jí zaručuje místo v kvalifikaci pro Wimbledon. Při uzávěrce startovního pole pro Roland Garros ještě odpovídající postavení v pořadí WTA neměla. Na přímou účast v hlavní soutěži v All England Clubu by potřebovala divokou kartu, o jejich rozdělení zatím není rozhodnuto.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme