Grandslam i olympijské zlato. ‚Dnes na to nikdo nemá,‘ komentuje Suková výjimečnou sezonu Grafové

Přesně před třiceti lety vyhrála tenistka Steffi Grafová zlatou medaili na letních olympijských hrách v Soulu. Německá hráčka tímto vítězstvím korunovala mimořádně úspěšnou sezonu.

Tento článek je více než rok starý.

Soul, Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Steffi Grafová se zlatou olympijskou medailí ze Soulu 1988

Steffi Grafová se zlatou olympijskou medailí ze Soulu 1988 | Foto: Rick Wilking CMC/PN | Zdroj: Reuters

Triumfem v Soulu vytvořila tenistka Steffi Grafová zajímavý rekord. V jednom roce vyhrála všechny čtyři grandslamové turnaje, k tomu přidala i zlatou olympijskou medaili a získala tzv. Golden Slam. Nikdo jiný to předtím ani potom nedokázal. Grafová navíc tohoto úspěchu dosáhla v pouhých 19 letech.

30 let od zlata Miloslava Mečíře. Tenis je pevnou součástí olympijského programu

Číst článek

Podle bývalé tenistky Heleny Sukové byla Němka neuvěřitelně silná jak po fyzické, tak i mentální stránce. Náročné s ní prý bylo už jen trénovat.

„Třeba jsme šly v sedm ráno a od prvního míče to byla neskutečná makačka, abych se jí vyrovnala. Byl to přístup největšího profesionála, jakého si dokážete představit,“ říká Radiožurnálu devítinásobná grandslamová vítězka ve čtyřhře Helena Suková.

I když Grafové rekord trvá 30 let, Němka věří, že její výkon někdo v budoucnu zopakuje. „Myslím, že je tu několik adeptů. Například Novak Djoković nebo Andy Murray. A z žen rozhodně Serena Williamsová. Myslím, že se to v budoucnu někomu určitě podaří,“ prohlásila bývalá německá tenistka a vítězka 22 grandslamových turnajů před dvěma lety.

Golden Slamu ale zatím nikdo ani nepřiblížil. A podle Heleny Sukové se to současné tenisové generaci nepodaří.

'Další životní fáze'

„Nikdo z nich na tom není tak silně mentálně. Ona byla pohybově i psychicky hrozně silný jedinec. Z těch současných tam nikoho takového nevidí, teď tam na to nikdo nemá. Ani u kluků, ani u holek,“ říká Suková, která se na okruhu WTA sehrála s Němkou přes 20 utkání s výrazně zápornou bilancí.

Grafová ukončila kariéru v roce 1999. Od té doby se tenisu tolik nevěnuje. S manželem a bývalým tenistou Andrem Agassim provozuje sportovní akademii v Las Vegas a užívá si rodinného života. Návrat na kurty, třeba v podobě trénování, nemá v plánu.

„Jsem doma moc šťastná na to, abych někoho trénovala. Tenis byl můj život téměř 25 let a to člověka poznamená. Poslední roky byly fyzicky velmi náročné, byla jsem i často zraněná. Se svojí kariérou jsem spokojená a po ní už jsem byla připravená na další životní fázi,“ řekla jediná držitelka Golden Slamu na světě v rozhovoru pro CNN.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme