Absolutně nedokážu říct, co se stane, říká Berdych. Návrat na kurty plánuje před Australian Open

Namísto antuky se za ním práší po líšnických kopcích, kde udržuje kondici na kole. A na kurty se Tomáš Berdych vrátí, jestli mu to záda dovolí, příští rok. V třiatřiceti letech, tedy věku, kdy ještě nedávno hráči končili, by se tak vracel po dlouhé půlroční pauze. Tu už za sebou mají i Berdychovi velcí rivalové - a každý s jinou úspěšností.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Berdych po prohře s Rogerem Federerem v čtvrtfinále Australian Open

Tomáš Berdych po prohře s Rogerem Federerem v čtvrtfinále Australian Open | Zdroj: ČTK

Roger Federer tři, Novak Djoković dva. Jako by se velcí hráči vraceli jen pro grandslamové tituly. Tomáš Berdych ale připomíná, že další šampioni a zároveň třicátníci Andy Murray a Stan Wawrinka pohádky o velkých comebaccích tak trochu kazí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Absolutně nedokážu říct, co se stane, říká Berdych. Návrat na kurty plánuje před Australian Open

„Když se třeba člověk podívá na to, jak se s tím trápí Andy Murray, který je pořád skvělý tenista, tak myslím, že v tomhle musí člověk zůstat nohama na zemi,“ říká Berdych.

Podle českého daviscupového kapitána Jaroslava Navrátila je pro Berdycha důležitý chybějící kontakt s tenisovou elitou.

„Půl roku nebýt v kontaktu s těmi nejlepšími určitě nebude jednoduché. Když bude stoprocentně zdravý a připravený, což je základ, tak má myslím šanci, aby se vrátil někam k dvacátému třicátému místu,“ říká Navrátil.

Dlouholetému členovi nejlepší desítky žebříčku Navrátil doporučuje, aby si sestavil podobný turnajový program jako Roger Federer. Švýcar například ze sezony vyškrtl celou antukovou část. I Berdychovi prý pomůže, když už nebude vyklepávat oranžové boty a ponožky.

Plíšková otočila v Tokiu duel proti Gavrilovové a zahraje si čtvrtfinále

Číst článek

„Když se dobře připraví, nebude hrát tolik turnajů a bude hrát hlavně na betonech a dejme tomu na trávě a vyhne se antuce, na které je daleko víc výměn, tak si myslím, že to bude v pořádku,“ vysvětluje Navrátil.

Co přesně si pod pojmem „být v pořádku“ představit ale neví ani sám Berdych. Kvůli tomu, aby se jen zúčastnil, návrat neplánuje. A kvůli titulu zatím také ne.

„To by bylo velké plus. Myslím, že se dnes, byť to pořád jde pomalu, mladí derou nahoru. A je jich víc a víc, takže i v tomhle je to daleko složitější. Samozřejmě jet na turnaj s tím, že se chci zúčastnit, by nebylo dobře, to určitě ne. A hlavně jsem v pozici, kdy absolutně nedokážu říct, co se stane, i když budu fit a nachystaný,“ říká český tenista.

Začátkem ledna už bude Tomáš Berdych obeznámený lépe. Měl by totiž nastoupit do svých prvních turnajů od zranění.

Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme