Djoković zvládl finále Australian Open a 22. grandslamovým titulem se vyrovnal Nadalovi

Srbský tenista Novak Djokovič ovládl podesáté v kariéře Australian Open a ziskem 22. grandslamového titulu se vyrovnal španělskému rekordmanovi Rafaelu Nadalovi. Pětatřicetiletý rodák z Bělehradu porazil ve finále Řeka Stefanose Tsitsipase 6:3, 7:6, 7:6, vylepšil jubilejním triumfem v Melbourne vlastní rekord a vyhrál i přímý souboj o post světové jedničky.

Tento článek je více než rok starý.

Melbourne Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novak Djoković.

Novak Djoković. | Foto: Carl Recine | Zdroj: Reuters

Čtvrtý nasazený Djokovič ovládl na Australian Open 28. zápas po sobě a připsal si čtvrtý triumf za sebou. Minulý rok se prvního grandslamu sezony nezúčastnil kvůli chybějícímu očkování proti koronaviru. Při jeho absenci zvítězil Nadal. Djokovič si také udržel v Melbourne semifinálovou a finálovou neporazitelnost, z těchto zápasů má nyní bilanci 20:0.

I když nás všichni znají, zlepšujeme se a děláme jim to těžší, radují se deblistky po dalším titulu

Číst článek

Čtyřiadvacetiletý Tsitsipas prohrál grandslamové finále s Djokovičem podruhé. Před dvěma lety na něj nestačil v rozhodujícím zápase na Roland Garros. Rodák z Atén přišel o šanci stát se novou světovou jedničkou a na první titul z turnaje "velké čtyřky" dál čeká. V utkání mu nestačilo ani 15 es a 40 vítězných míčů. S Djokovičem prohrál podesáté za sebou a pojedenácté ze 13 zápasů.

Djokovič se musel stejně jako v semifinále obejít bez přítomnosti otce v hledišti. Srdjan Djokovič chyběl na tribunách poté, co po čtvrtfinále s Andrejem Rubljovem pózoval s fanoušky vyjadřujícími podporu Rusku a prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Srbský tenista získal ve svém 33. grandslamovém finále úvodní set za 38 minut. Ve čtvrté hře prolomil soupeři servis a následně sadu dopodával. Ve druhém setu si oba hráči drželi podání až do zkrácené hry. Řek měl sice za stavu 5:4 setbol, Djokovič jej ale odvrátil a v tie-breaku zvítězil 7:4.

V úvodu třetí sady získal Tsitsipas poprvé v zápase brejk, jenže jej vzápětí nepotvrdil. Utkání tak znovu dospělo do zkrácené hry. V ní Djokovič vedl 5:0, závěr si ale zkomplikoval a neproměnil dva mečboly. Ten třetí za stavu 6:5 už ale dotáhl a mohl se po třech hodinách hry začít radovat z triumfu.

Djokovič díky finálovému vítězství obdržel šek na 2,97 milionu australských dolarů (46 milionů korun), Tsitsipasovi náleží 1,6 milionu (25 milionů korun).

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open (tvrdý povrch, dotace 76,5 milionu australských dolarů):
Muži:
Dvouhra - finále:
Djokovič (4-Srb.) - Tsitsipas (3-Řec.) 6:3, 7:6 (7:4), 7:6 (7:5).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme