Zabraňovat zápisům do historie mě baví, říká Medveděv. Nadal na grandslamový rekord nemyslí

Finále dvouhry mužů na tenisovém Australian Open nabízí podobný příběh jako boj o titul na loňském US Open. Rus Daniil Medveděv může po Srbovi Novaku Djokovićovi překazit útok na rekordní 21. grandslamový titul i Španělovi Rafaelu Nadalovi.

Tento článek je více než rok starý.

Melbourne Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský tenista Daniil Medveděv

Ruský tenista Daniil Medveděv | Foto: Antoine Couvercelle / Panoramic | Zdroj: Reuters

Druhý hráč světa Medveděv je favoritem nedělního finále v Melbourne proti bývalé světové jedničce Nadalovi, který Australian Open ovládl již v roce 2009 a pak zde čtyřikrát prohrál ve finále. Zápas začne v Areně Roda Lavera v 9.30 SEČ.

Suverénní Bartyová slaví třetí grandslamový titul v kariéře, na Australian Open neztratila ani set

Číst článek

Pětadvacetiletý Medveděv v říjnu v New Yorku porazil ve finále US Open Djokoviće a připravil ho o kalendářní Grand Slam a rekordní 21. grandslamový triumf.

„Myslím, že se Nadal tenkrát koukal a teď se zase budou dívat Djoković,“ řekl s úsměvem Medveděv. „Jsem nadšený, že můžu zabránit dalšímu zápisu do historie. To mě baví. Z mého pohledu ale není zápas o jednadvacátém titulu, já jdu vyhrát druhý. Vím, o co tu jde, ale neposlouchám to. Mým cílem je vyhrát finále.“

Medveděv stojí v čele nastupující generace, která touží převzít vládu nad tenisovým světem od velké trojky - Nadala, Djokoviće a Švýcara Rogera Federera. Každý z nich má na kontě dvacet grandslamových titulů a k vavřínu z akcí velké čtyřky pustili soupeře jen výjimečně.

Daniil Medveděv (25 let)

Datum a místo narození: 11. února 1996, Moskva (Rusko)

Aktuální postavení v žebříčku ATP: 2. místo

Největší úspěchy: vítěz 1 grandslamového turnaje (US Open 2021); 1x vítěz Turnaje mistrů (2020); čtvrtfinále na OH 2021 v Tokiu; vítěz 12 turnajů ATP ve dvouhře, 1x vítěz ATP Cupu (2021)

Na rekordní jednadvacátý grandslamový titul se snaží nemyslet ani Nadal. „Je to hlavně o Australian Open,“ řekl pětatřicetiletý Španěl. „Jsem rád, že jsem součástí skvělé tenisové éry a je jedno, jestli bude mít někdo o jeden víc či míň. Dokázali jsme skvělé věci.“

I Medveděv se může zapsat do historie. Jako první v open éře může získat po svém premiérovém grandslamovém titulu vzápětí druhý. To nedokázali ani Nadal, Djoković či Federer.

VIDEO: ‚Podívej se na mě, mluvím s tebou!‘ Medveděv v semifinále zuřil, odnesl to umpirový rozhodčí

Číst článek

Rus odvrátil v turnaji ve čtvrtfinále mečbol a potvrzuje, že je při neúčasti obhájce titulu Djokoviće favoritem. První hráč světa a devítinásobný vítěz Australian Open byl den před startem deportován, protože přišel po prohraném soudním sporu o vízum do země, které původně získal na základě výjimky z očkování proti koronaviru.

Levou rukou hrající Nadal prožívá úspěšný návrat na kurtu po zranění chodidla, kvůli kterému vynechal druhou polovinu loňského roku. Vyhrál přípravný turnaj a spolu se zápasy na Australian Open má na kontě deset vítězství v řadě.

Rafael Nadal (35 let)

Datum a místo narození: 3. června 1986, Manacor (Španělsko)

Aktuální postavení na žebříčku ATP: 5. místo

Největší úspěchy: vítěz 20 grandslamových turnajů (13x French Open 2005-08, 2010-14 a 2017-2020, 2x Wimbledon 2008, 2010, 4x US Open 2010, 2013, 2017, 2019, Australian Open 2009); vítěz 86 turnajů na okruhu ATP ve dvouhře a 11 ve čtyřhře; olympijský vítěz ve dvouhře na OH v Pekingu (2008) a ve čtyřhře na OH v Riu (2016, s Marcem Lópezem); 5x vítěz Davis Cupu (2004, 2008, 2009, 2011, 2019)

S Medveděvem se naposledy utkali předloni na Turnaji mistrů, kde po obratu zvítězil ve třech setech Rus. Předchozí tři vzájemné zápasy v roce 2019 však vyhrál španělský veterán včetně pětisetového finále US Open.

Stejně jako vítězka dvouhry žen i nejlepší tenista získá za titul v singlu 2,875 milionu australských dolarů (44,5 milionu korun).

bac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme