‚Joker‘ znovu vládne Australian Open. Pro devátý titul si Djoković došel ve třech setech s Medveděvem

Světová jednička Novak Djoković ve finále Australian Open porazil Daniila Medveděva z Ruska 7:5, 6:2, 6:2, na prvním grandslamu sezony získal třetí titul za sebou a rekordní počet triumfů v Melbourne rozšířil na devět. Ve finálových zápasech na Australian Open srbský tenista s přezdívkou „joker“ udržel stoprocentní bilanci.

Melbourne (Aktualizováno: 12:34 21. 2. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Djoković za hodinu a 54 minut ukončil Medveděvovu neporazitelnost, která trvala dvacet zápasů. Třiatřicetiletý Srb sice v prvním setu promarnil vedení 3:0, za stavu 6:5 ale podruhé sebral soupeři servis a třetím setbolem rozhodl. Do druhé sady Djoković vstoupil ztraceným podáním, ale poté dovolil soupeři získat už jen jeden game.

Kolika lidem se to podaří, raduje se Krejčíková po třetím triumfu na Australian Open v řadě

Číst článek

Rozhodující set měl od začátku jasný průběh. Djoković, který v pondělí bude 311. týden světovou jedničkou a překoná rekord Švýcara Rogera Federera, prvním mečbolem při Medveděvově podání rozhodl o zisku osmnáctého grandslamového titulu. Víc mají na kontě pouze Rafael Nadal ze Španělska a Federer s dvaceti triumfy.

„Rád bych poděkoval tomuto kurtu a aréně Roda Lavera. Každý rok vás víc a víc miluji. Tenhle milostný románek pokračuje,“ vtipkoval Djoković na kurtu v rozhovoru po finále.

Novak Djoković

  • *22. května 1987, Bělehrad
  • 1. místo v ATP (aktuální jedničkou je od února 2020; loni uzavřel tenisový rok pošesté v kariéře jako světová jednička a vyrovnal rekord Američana Peta Samprase; poprvé byl číslo jedna v červenci 2011)
  • Největší úspěchy: vítěz 18 grandslamových turnajů (9x Australian Open, 5x Wimbledon, 3x US Open, French Open); 5x vítěz Turnaje mistrů; bronz z OH 2008 v Pekingu; vítěz Davisova poháru 2010; vítěz 81 turnajů ATP ve dvouhře a jednoho ve čtyřhře
  • Ocenění: 4x vítěz ceny Laureus pro nejlepšího světového sportovce roku; 5x nejlepší hráč na okruhu ATP; držitel nejvyššího srbského státního vyznamenání Řád republiky
  • Jeden z osmi tenistů, kteří dokázali vyhrát všechny čtyři grandslamové turnaje
  • Trénuje ho bývalý čs. reprezentant Marián Vajda

Djoković také Medveděvovi ukončil dvanáctizápasovou vítěznou sérii proti hráčům z první desítky žebříčku. Pětadvacetiletý tenista, který se mohl stát teprve třetím ruským grandslamovým vítězem, prohrál i druhé finále na grandslamech v kariéře. Loni na US Open podlehl Nadalovi.

Pozápasové poklony

„Mám pro vás malý příběh. Poprvé, kdy jsem s Novakem trénoval, bylo v Monaku, když jsem byl ještě pětistý, šestistý hráč světa, on už byl světovou jedničkou a zrovna vyhrál Wimbledon. Říkal jsem si, že se mnou asi nebude mluvit, protože já byl nikdo a on už Bohem,“ popsal po zápase Medveděv.

„Přišel jsem tam, byl jsem stydlivý, a on se mě pořád ptal na otázky, mluvil se mnou jako s přítelem, a to se nezměnilo. Jsi skvělým sportovcem a člověkem,“ složil ruský tenista Djokovićovi poklonu.

„Taky jsi skvělý chlapík. Mrzí mě, že jsme v posledních letech tolik netrénovali. Měl bys mi častěji volat,“ oplatil soupeřovi vlídná slova srbský šampion a rozesmál tribuny fanoušků. „Daniil je skvělým člověkem a na kurtu jedním z nejtěžších soupeřů, proti kterým jsem kdy hrál. Je jen otázkou času, než si taky potěžkáš grandslamový titul, pokud ti tedy nevadí počkat pár let,“ zakončil vtipně Djoković.

🇦🇺 🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆
🇫🇷 🏆
🇬🇧 🏆🏆🏆🏆🏆
🇺🇸 🏆🏆🏆

@Novak Djokovic, take a bow 👏

#AO2021 | #AusOpen

11:50 – 21. 02. 2021

1480 5930

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 80 milionů australských dolarů):
Muži:
Dvouhra - finále:
Djoković (1-Srb.) - Medveděv (4-Rus.) 7:5, 6:2, 6:2.

Čtyřhra - finále:
Dodig, Polášek (9-Chorv./SR) - Ram, Salisbury (5-USA/Brit.) 6:3, 6:4.

wei, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme