Keninová slaví svůj premiérový grandslamový titul, ve finále Australian Open porazila Muguruzaovou

Americká tenistka Sofia Keninová porazila ve finále Australian Open Španělku Garbiňe Muguruzaovou 4:6, 6:2 a 6:2. V jednadvaceti letech proměnila v Melbourne své první grandslamové finále kariéry v titul a vydělala 4,12 milionu australských dolarů (asi 65 milionů korun). Američanka se poprvé posune do světové desítky, z které odsune Petru Kvitovou, a bude sedmá.

Melbourne (Aktualizováno: 12:13 1. 2. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americká tenistka Sofia Keninová ve finále Australian Open

Americká tenistka Sofia Keninová ve finále Australian Open | Foto: Kai Pfaffenbach | Zdroj: Reuters

Keninová je ve věku 21 let a 80 dnů nejmladší šampionkou Australian Open po dvanácti letech. V roce 2008 vyhrála v Melbourne tehdy dvacetiletá Maria Šarapovová.

‚Je to pro mě výjimečná země.‘ Strýcová deblový titul v Melbourne nezískala, po finále přesto děkovala

Číst článek

„Poprvé mluvím před tolika lidmi, ale zkusím to co nejlépe,“ řekla Keninová s pohárem u nohou. „Můj sen je naplněn. Potvrdilo se, že když za něčím jdete, můžete to dokázat. Nedokážu popsat své pocity, emoce a jsem vděčná, že tady můžu stát.“

První brejk získala ve výměnách od základní čáry Španělka. Vítězka Roland Garros z roku 2016 a Wimbledonu 2017 mohla náskok navýšit, ale za stavu 4:2 při podání Američanky nevyužila vedení 40:0,ani další brejkbol a vzápětí ztratila i kvůli dvěma dvojchybám servis - 4:4. První set ale Muguruzaová ještě získala.

Keninová poté odhodila zábrany a převzala iniciativu. Zatímco v prvním setu udělala 15 nevynucených chyb, v dalších dvou už jen osm. Míče trefovala čistě, posílala je k základní čáře Španělky, která proto nemohla útočit a příliš kazila.

Druhý set získala Keninová rychle a ve třetím duel zlomila za stavu 2:2. Jako v první sadě Američanka ustála na podání nepříznivý stav 0:40, z kterého se dostala za pomoci čtyř vítězných forhendů a esa, a pak získala brejk na 4:2. K tomu jí pomohla Muguruzaová dvojchybou a dvojchybou Španělka duel i ukončila.

Moskevská rodačka Keninová, jež od útlého věku žije na Floridě, získala čtvrtý a nejcennější titul v kariéře. Svěřenkyně svého otce Alexandera převzala trofej z rukou bývalé vítězky turnaje a krajanky Lindsay Davenportové.

„Děkuju tátovi, svému týmu a mámě, která se kouká doma, protože bez nich bych to nedokázala. Pracovali jsme tvrdě, abych tady mohla stát. Je to neuvěřitelné,“ řekla Keninová.

V hledišti Rod Laver Areny bylo poměrně hodně volných míst. Zklamaní australští fanoušci nejspíš zareagovali na skutečnost, že do finále nepostoupila domácí favoritka Ashleigh Bartyová, která v semifinále prohrála právě s Keninovou.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 71 milionů australských dolarů):
Ženy:

Dvouhra - finále:
Keninová (14-USA) - Muguruzaová (Šp.) 4:6, 6:2, 6:2.

Junioři:
Dvouhra - finále:
Mayot (1-Fr.) - Cazaux (5-Fr.) 6:4, 6:1.

Juniorky:
Dvouhra - finále:
Jiménezová (9-And.) - Baszaková (Pol.) 5:7, 6:2, 6:2.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme