Veselý deset let po juniorském titulu v Melbourne: Motivoval mě, některé sny ale zůstaly nenaplněné

Mnozí si to přáli a mnozí to předpovídali. Tenista Jiří Veselý měl být hráčem, který jednou ve světové špičce nahradí grandslamového finalistu a dvojnásobného daviscupového šampiona Tomáše Berdycha. Juniorskou kariéru měl Veselý výjimečnou a přesně před deseti lety získal na Australian Open v Melbourne titul ve dvouhře.

Tento článek je více než rok starý.

Melbourne Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Veselý v roce 2011

Jiří Veselý v roce 2011 | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

„Vzpomínám na tu dobu velice rád. Z mého pohledy to byly velice úspěšně časy, podařilo se mi vyhrát hned první grandslam roku 2011 a díky tomu triumfu jsem udržel pozici juniorské světové jedničky po celý rok,“ vypráví Radiožurnálu Jiří Veselý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před deseti lety získal tenista Jiří Veselý titul na juniorském Australian Open. Více v příspěvku Jaroslava Plašila

Sedmadvacetiletý tenista se teď na místě připomínaného činu připravuje na své sedmé Australian Open mezi dospělými. „Triumf mi ukázal, že na to mám a že jsem ve svém ročníku mezi nejlepšími. Motivovalo mě to do další práce.“

A to tak, že byl ve své době nejmladším tenistou v elitní stovce. V roce 2013 byl při Turnaji mistrů v Londýně vyhlášený Hvězdou zítřka a přál si na stejném místě zazářit i jako hráč.

Leckdo mu to i předpovídal, třeba zkraje roku 2015 získal v Aucklandu první titul na okruhu ATP, a hvězdný Australan Pat Cash o něm krátce na to v Melbourne Radiožurnálu řekl, že je se svými zbraněmi, masivním servisem a „celodvorcovým“ tenisem opravdu jedním z hráčů budoucnosti.

Co děláme na pokoji, nikdy nenahradí kurty, popisuje Benčičová z Austrálie přípravu tenistů v izolaci

Číst článek

To se zatím tolik nepotvrdilo. Přestože byl nějakou dobu na podobné úrovni s Rakušanem Dominikem Thiemem, se kterým se porovnával pravidelně od dětských turnajů, tak už tak velký skok jako šampion loňského US Open a třetí hráč světa neudělal. Veselý často zápasil se zdravotními problémy a také ho dlouho svazovala pozice lídra daviscupového týmu.

V žebříčku byl nejvýš 35. a nyní jako 69. tenista světa o své dosavadní kariéře říká: „Dá se hodnotit ze dvou úhlů pohledu. Vnímám ji ale spíše kladně. Až na jedno přerušení jsem nepřetržitě osmým rokem v první stovce. Některé cíle a sny zatím zůstaly nenaplněné, ale věřím, že jsem stále ještě relativně mladý a mám před sebou několik let. Rád bych se v nejbližší době vrátil do první padesátky a také bych se chtěl více prosadit na grandslamech,“ přál by si Jiří Veselý.

Vylepšovat své postavení může začít už od tohoto víkendu během několikatýdenního australského tenisového léta.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme