Plíšková a Fruhvirtová na Australian Open vyhrály své úvodní zápasy, Macháč končí po boji s Ruudem

Karolína Plíšková a Linda Fruhvirtová postoupily na Australian Open do 2. kola. Turnajová třicítka Plíšková vyřadila Číňanku Wang Si-jü 6:1, 6:3, sedmnáctiletá Fruhvirtová porazila při debutu v soutěži domácí Jaimee Fourlisovou 6:0, 6:4. Australian Open skončilo pro Terezu Martincovou, která podlehla světové pětce Aryně Sabalenkové z Běloruska 1:6, 4:6. Tomáš Macháč prohrál po boji se světovou trojkou Norem Casperem Ruudem 3:6, 6:7, 7:6, 3:6.

Tento článek je více než rok starý.

Melbourne (Aktualizováno: 15:53 17. 1. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plíšková se na Australian Open vrací po loňské absenci, kterou způsobilo zranění ruky

Plíšková se na Australian Open vrací po loňské absenci, kterou způsobilo zranění ruky | Zdroj: Reuters

Program v Melbourne přerušilo na několik hodin horké počasí, později se duely odkládaly kvůli dešti. Zápas Markéty Vondroušové s Alison Riskeovou-Amritrajovou byl přerušen za stavu 4:1 v prvním setu pro Američanku a dohraje se ve středu.

Horko mi nevadí, ale jsem ráda za rychlý zápas, říká Fruhvirtová po první výhře na Australian Open

Číst článek

Plíšková se mohla opřít o stoprocentní servis a v každém setu soupeřku dvakrát brejkla. Utkání ovládla za 65 minut a zaznamenala na Australian Open úspěšný comeback po loňském zranění ruky. Kromě této absence postoupila při předchozích sedmi startech v Austrálii alespoň do 3. kola.

„První kolo není nikdy snadné. Jsem spokojená s tím, jak jsem ho odehrála a mám radost i z výsledku,“ napsala Plíšková na twitter. Ve 2. kole narazí na Julii Putincevovou z Kazachstánu, která zdolala Rumunku Soranu Cirsteaovou.

Vítězka loňského turnaje v Čennaí Fruhvirtová měla výborný úvod a o šest let starší Fourlisové nadělila v prvním setu „kanára“. Ve druhé sadě sice přišla třikrát o servis, díky čtyřem brejkům se jí však povedlo dotáhnout duel k postupu.

„Myslím, že to byl z mého pohledu dobrý zápas. Za výhru jsem ráda, protože první kolo je vždy záludné. Jsem ráda, že jsem se v tom horku moc dlouho nezdržela,“ řekla Fruhvirtová Radiožurnálu.

Česká tenistka se stala nejmladší Evropankou, která vyhrála utkání v základní části Australian Open od roku 2019, kdy se to povedlo současné světové jedničce Polce Ize Šwiatekové. O vylepšení grandslamového maxima se Fruhvirtová utká s další Australankou Kimberly Birrellovou, která vyřadila turnajovou jednatřicítku Estonku Kaiu Kanepiovou.

Takhle dobrý začátek sezony jsem dlouho neměla, těší Kvitovou. Česká tenistka si pochvaluje přípravu

Číst článek

Osmadvacetiletá Martincová nezískala proti Sabalenkové ani jeden brejk. Sama přišla o servis třikrát a utkání prohrála za hodinu a deset minut. Nepodařilo se jí tak navázat na loňský postup do 2. kola.

„Aryna hodně určuje hru. Má výborný servis, chodí do returnů a z prvních třech míčů chce mít maximální tlak. Nechce vás vůbec nechat hrát, riskuje ze všeho a celkově je to hodně o ní. V prvním setu jsem bohužel při svém brejkbolu minula return o pár centimetrů. Potřebuju se dostat do rytmu, což mi (Sabalenková) nedovolila,“ řekla Martincová webu Tenisový svět.

Jedna z favoritek turnaje Sabalenková, která porazila ve finále prvního turnaje v Adelaide Lindu Noskovou, neztratila set ani v pátém letošním zápase.

Macháč svedl s finalistou loňského Roland Garros a US Open Ruudem více než tříhodinovou bitvu. Přestože dvaadvacetiletý rodák z Berouna přišel o první set kvůli jednomu ztracenému servisu a druhou sadu prohrál ve zkrácené hře, v dalším průběhu se mu podařilo favorita potrápit.

Stodesátý hráč světa zahrával povedené údery, získával body díky přechodům na síť a díky úspěšnému tie-breaku ve třetím setu se mu podařilo snížit. Za stavu 3:2 ve čtvrté sadě měl Macháč brejkbol, který ale nevyužil a Ruud čtyřmi hrami za sebou nakonec dovedl duel k vítězství. Macháčovi nepomohlo ani 10 es či 52 vítězných míčů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme