Djokovićův snový návrat, české úspěchy a nezlomný Murray. Australian Open psalo dramatické příběhy

V Melbourne skončil první grandslamový turnaj sezony Australian Open. Mužskou dvouhru ovládl po loňské deportaci ze země Srb Novak Djoković. Mezi ženami triumfovala Běloruska Aryna Sabalenková. Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou obhájily titul ženské čtyřhry. A dařilo se i českým tenistům. O tom i dalších zajímavostech si můžete přečíst ve shrnutí turnaje.

Melbourne Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Návrat krále

Před rokem zažil Novak Djoković mezinárodní ostudu, když mu australská vláda kvůli nenaočkování proti koronaviru zrušila vízum a deportovala ho ze země. Nové vedení země však Srbovi letos účast povolilo a Djoković tak prožil triumfální návrat do Melbourne. Cestu k titulu však neměl bezproblémovou.

Rok po deportaci je Djoković opět v Austrálii. Dostal vízum a vyhrál úvodní zápas sezony

Číst článek

Už z přípravného turnaje v Adelaide, který vyhrál, si odvezl poranění levé nohy. A podle svých slov šel v Melbourne od zápasu k zápasu. Největší krizi zažil ve 3. kole proti Grigoru Dimitrovovi, kde měl viditelné problémy s pohybem. Zápas ale i tak vyhrál 3:0 na sety.

Od té chvíle už však zranění Djokoviće tolik nelimitovalo. Následovaly jednoznačné výhry nad domácím Alexem De Minaurem a Andrejem Rubljovem. V semifinále poté zvládl i ošemetný zápas s Tommym Paulem a došel do finále, kde na něj čekal Stefanos Tsitsipas. S Řekem hrál už o jeden grandslamový titul. Finále Roland Garros před dvěma lety tehdy otočil Srb ze stavu 0:2 na sety.

Teď už to byl alespoň podle skóre jednoznačnější zápas. V 1. setu stačil Djokovićovi jediný brejk, ale následující dvě sady musel rozhodnout tie-break. A v obou byl Djoković úspěšnější.

Rok po deportaci tak zažil sladký návrat na svůj milovaný turnaj, ze kterého získal jubilejní 10. titul. Celkově si došel pro 22. grandslamový primát, čímž se dorovnal na aktuální maximum Rafaela Nadala. A aby toho nebylo málo, je z Novaka Djokoviće opět jednička žebříčku ATP.

Domácí smutek

Australští hráči nepřinesli domácím fanouškům tolik radosti jako minulý rok. Obhájkyně titulu mezi ženami Ash Bartyová ukončila kariéru a žádná z dalších Australanek ji nedokázala napodobit.

Možná největší smutek však vyvolala absence Nicka Kyrgiose, který společně s Thanasi Kokkinakisem obhajoval titul ve čtyřhře. Kontroverzní bouřlivák, který je však miláčkem australského publika, se kvůli zranění kolena musel z turnaje předčasně odhlásit. 

Zklamaný byl nakonec i Kokkinakis, který nastoupil alespoň do dvouhry, kde však vypadl ve 2. kole s Andym Murraym, proti kterému vedl už 2:0 na sety, ale zápas ztratil.

Radost domácím fanouškům udělali alespoň deblisté Rinky Hijikata a Jason Kubler, kteří se postarali o to, aby titul ze čtyřhry zůstal doma.

Nezlomný Murray

Andy Murray se v roce 2019 na Australian Open kvůli vleklým bolestem kyčle loučil s kariérou. Mezitím si však konec rozmyslel, a i když se nevrátil na vrcholnou úroveň jako před zraněním, stále je schopen odehrávat skvělé zápasy, což předvedl i letos.

V 1. kole vyřadil po pětisetové bitvě nasazenou třináctku Mattea Berrettiniho, proti kterému čelil i mečbolu. Po setech 6:3, 6:3, 4:6, 6:7 a 7:6, postoupil dál.

Ve 2. kole ho čekal zmíněný Thanasi Kokkinakis a dlouho to vypadalo, že Australan jednoznačně postoupí dál. Kokkinakis vedl už 6:4, 7:6 a 5:2, takže byl jediný game od postupu.

V tu chvíli však nastartoval Andy Murray svůj velkolepý obrat. Třetí sadu otočil a vyhrál v tie-breaku. Zbývající dva sety potom vyhrál 6:3 a 7:5. Úvodní dva zápasy turnaje tak vyhrál v pěti setech a strávil na kurtu nevídaných 10 hodin a 44 minut. 

Suverénní Sabalenková

Stejně jako Novak Djoković i Aryna Sabalenková opouštěla loňské Australian Open zklamaná. Loni vypadla v osmifinále s Kaiou Kanepiovou, přičemž nasázela hned 15 dvojchyb. Běloruska si však letos spravila chuť.

Suverénně vyhrála už turnaj v Adelaide, kde ve finále zdolala Lindu Noskovou. A v Melbourne to byla do finále podobně jednoznačná jízda. Až teprve v zápasu o titul s Jelenou Rybakinovou z Kazachstánu ztratila poprvé v sezoně set. 

Dramatické utkání však otočila a po setech 4:6, 6:3 a 6:4 získala ve 24 letech svůj první grandslamový titul.

Nejlepší deblistky světa

České tenistky Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou potvrdily pozici nejlepšího deblového páru světa, když dokázaly obhájit svůj titul z loňska. 

I když nás všichni znají, zlepšujeme se a děláme jim to těžší, radují se deblistky po dalším titulu

Číst článek

Na turnaji ztratily set pouze hned v 1. kole. Následné zápasy už zvládaly jednoznačně. Ve finále porazily japonský pár Šuka Aojamová a Ena Šibaharová 6:4 a 6:3.

Získaly tak třetí grandslamový titul v řadě a sedmý celkově. Žebříčku vládne Kateřina Siniaková, Barbora Krejčíková je těsně na třetí příčce. 

Čeští muži zpátky ve hře

České tenistky sbírají úspěchy pravidelně, ale dlouho na ně nedokázali navázat jejich mužští krajané. Po letošním Australian Open je to však, zdá se, minulostí.

24letý Jiří Lehečka totiž postoupil do čtvrtfinále mužské dvouhry, když cestou dokázal vyřadit mimo jiné i nasazené Bornu Čoriće, Camerona Norrieho a Félixe Augera-Aliassima. 

V souboji o semifinále poté odehrál slušný zápas s pozdějším finalistou Stefanosem Tsitsipasem, takže na turnaji zanechal skvělý dojem. V aktuálním vydání žebříčku je Lehečka 39. což je jeho kariérní maximum. Výš byl nějaký český tenista naposledy na začátku roku 2018, kdy byl Tomáš Berdych 24.

Svými výkony zaujali i další Češi. 20letý Dalibor Svrčina totiž prošel kvalifikací a dokázal postoupit do 2. kola hlavní soutěže, kde vypadl s Japoncem Yoshitem Nishiokou.

22letý Tomáš Macháč měl na úvod turnaje těžký los. Postavil se totiž nasazené dvojce Casperu Ruudovi, který se navíc loni dostal do finále na Roland Garros, US Open a Turnaji mistrů. Norovi vzdoroval, ale nakonec s ním prohrál 1:3 na sety.

Lukáš Liška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme