Vyhrála 12 grandslamových titulů i ‚bitvu pohlaví‘. Billie Jean Kingová slaví 75. narozeniny

75. narozeniny ve čtvrtek slaví jedna z největších tenisových legend. Američanka Billie Jean Kingová vyhrála skoro čtyři desítky grandslamových trofejí, ale její dost možná nejslavnější vítězství bylo exhibiční. Bojovnice za rovnost mužů a žen a také první předsedkyně ženské tenisové asociace WTA porazila v tzv. bitvě pohlaví Američana Bobbyho Riggse.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalá světová jednička Billie Jean Kingová.

Bývalá světová jednička Billie Jean Kingová. | Foto: Wong Maye-E | Zdroj: AP

Tehdy devětadvacetiletou tenistku s velkými kulatými brýlemi přinesli na hřiště svalnatí a polonazí muži na dřevěném piedestalu jako Kleopatru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dvanáct grandslamových titulů i boj proti sexismu. Billie Jean Kingová slaví 75. narozeniny

„Promotér exhibice se mě ptal: ‚Nebude Vám jako feministce vadit takový nástup?‘ Já vytřeštila oči a řekla: ‚Vůbec ne, bude to zábava, líbí se mi to‘,“ vzpomíná Kingová.

Soupeře Kingové, pětapadesátiletého několikanásobného wimbledonského šampiona 30. let, přivezla mladá děvčata na zlaté rikše. Na sobě měl bundu s nápisem Sladký taťka, kterou jen dokresloval to, co předtím říkal na tiskové konferenci, tedy že žena patří do postele a kuchyně, přesně v tomhle pořadí, ale rozhodně ne do arény, aby soupeřila s mužem.

‚Dvojí metr. V mužském zápase by se to nestalo.‘ Za Williamsovou se postavily Azarenková i Kingová

Číst článek

Na kurtu v Houstonu si vyměnili dary. Kingová dostala gigantické lízátko, Riggs kvičícího čuníka. A pak Billie Jean Kingová vyhrála proti Bobbymu Riggsovi všechny tři sety - poprvé a naposledy se tak v exhibičním tenisovém utkání mezi profesionály stalo, že žena porazila muže.

„Doufám, že jsem dodala odvahu mým následovnicím a pomohla dalším generacím, aby měly lepší život. Bojovala jsem za to, aby nemusely jen snít,“ přiznala v rozhovoru pro televizi ABC Kingová, která se i dnes v 75 letech v tenisovém světě stále pohybuje.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme