Klobouk dolů, jak to zvládl, chválí Veselý daviscupového debutanta Forejtka

Čeští tenisté vedou v Davis Cupu v Bosně 2:0 na zápasy a jen jedno vítězství je dělí od toho, aby si příští rok zahráli kvalifikaci pro finálový turnaj. Nadějné vedení začal v Zenici budovat osmnáctiletý Jonáš Forejtek, který uspěl hned ve svém premiérovém startu v mužské týmové soutěži

Tento článek je více než rok starý.

Zenica Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tenista Jiří Veselý

Tenista Jiří Veselý | Zdroj: Reuters

„Bylo to pro mě poprvé, je to fakt dobré, neskutečné. Ještě jak tam fanoušci hrozně fandí, to je hrozně dobré,“ popisoval juniorský šampion z nedávného US Open Jonáš Forejtek své nové zážitky - radost z výhry nad domácím  Mirzou Bašićem v daviscupové premiéře, o kterou se mohl podělit s celým týmem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Klobouk dolů, jak to zvládl, chválí Veselý daviscupového debutanta Forejtka

„Jsem za to hrozně rád, první utkání v Davis Cupu a ještě jsem ho vyhrál,“ usmíval se Forejtek.

Mnozí slavní tenisté takové štěstí neměli. Třeba Rakušan Dominik Thiem před pěti lety podlehl v úvodním duelu Slováku Norbertu Gombošovi, Španěl Rafael Nadal patnáct roků zpátky prohrál v Brně s Jiřím Novákem, Ivan Lendl před jednačtyřiceti lety s Britem Christopherem Mottramem. A takto bychom mohli pokračovat i dál.

Takže i proto Jaroslav Navrátil hodnotí Forejtkovu premiéru jako jednu z nejpovedenějších z těch, které jako kapitán za živého, tedy ještě nerozhodnutého, stavu zažil.

Češi v Davis Cupu vedou 2:0. Osmnáctiletý Forejtek porazil Bašiče, Veselý si poradil s Brkičem

Číst článek

„Myslím, že to byla jedna z nejlepších premiér. Ale já ho znám, on je opravdu kliďas. Nemyslím flegmouš, ale kliďas. Hlavou to ustál,“ říkal Navrátil.

A že byl Jonáš Forejtek před premiérou klidný, dokazuje i vyprávění Jiřího Veselého, který v Bosně přidal druhý bod.

„Myslím, že co se týče té nervózní stránky, tak v tom bych mohl dát možná nejvíc rad ze všech, protože občas jsem si sám prošel peklem. Davis Cup je v tomhle netypický, že to ne každý zvládne úplně v klidu, ale já se i ráno Jonáše ptal, jak se cítí, a odpověď byla, že v pohodě. Klobouk dolů, jak to zvládl. Je vidět, že mladá generace si s ničím moc neláme hlavu. Jsem rád, jak jsem utkání zvládnul, a Jonáš k tomu obrovským dílem prospěl. Je snazší jít na kurt za stavu 1:0,“ říkal Veselý.

Jiří Veselý bude mít v neděli šanci skóre ještě vylepšit a vybojovat postupový bod. Pokud nedojde k nečekaným komplikacím, ve třináct hodin nastoupí společně s Jiřím Lehečkou do čtyřhry.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme