Češi v Davis Cupu končí. Proti Britům nezvládli rozhodující čtyřhru a prohráli 1:2 na zápasy

Čeští tenisté prohráli s Británií 1:2 na zápasy a finálový turnaj Davisova poháru pro ně skončil. Souboj rozhodla čtyřhra, ve které Tomáš Macháč s Jiřím Veselým nestačili na pár Joe Salisbury, Neal Skupski a podlehli mu 4:6 a 2:6. Svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila ve skupině C v Innsbrucku skončili bez výhry třetí a do čtvrtfinále nepostoupili.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizujeme Innsbruck (Rakousko) (Aktualizováno: 15:54 28. 11. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český tenista Tomáš Macháč

Český tenista Tomáš Macháč | Foto: Leonhard Foeger | Zdroj: Reuters

Macháč porazil ve čtvrtek v duelu s Francií překvapivě někdejší světovou sedmičku Richarda Gasqueta a i proti Evansovi zahrál skvěle. První set předvedl perfektní výkon, dvakrát vzal chybujícímu soupeři podání a sadu ukončil čistou hrou završenou esem.

V úvodní hře druhého setu vedl Macháč při podání Brita 40:0 a Evans rozsekal raketu o zem. Vzápětí byla sice shoda, ale Macháč nakonec získal brejk na 1:0. Poté se přeci jen soupeř zlepšil, český hráč chvilku vypadl z rytmu a prohrával 1:3. Od stavu 2:5 ale znovu zpřesnil hru, vyhrál pět gamů v řadě a po esu se radoval z největší výhry kariéry po výsledku 6:2 a 7:5.

Dvě porážky

Lehečka (138. v žebříčku ATP), který v roli jedničky nahradil Veselého, v prvním setu na levorukého Norrieho nestačil. Před druhým setem si odskočil na toaletu a po návratu začal hrát odvážněji. Dobře podával, výrazně zlepšil return a odměnou bylo vedení 4:0. Za stavu 5:1 ještě neproměnil při Britově podání tři setboly, ale vzápětí svůj servis udržel.

České tenisty mrzelo, že zápas s favorizovanou Francií nevyhráli. Návrátil se zamyslí nad pozicí jedničky

Číst článek

Ve třetí sadě prokázal Norrie, letošní vítěz dvou turnajů ATP včetně Indian Wells, svoje kvality. V důležitých momentech byl přesnější a Lehečka mu pomáhal chybami. Dvacetiletý český tenista získal jen jednu hru a utkání ztratil po hodině a 40 minutách.

Ve čtyřhře Češi od začátku více bojovali o servis. To se jim dařilo až do deváté hry, v níž udělal Veselý dvě dvojchyby. Britové se rozjeli, mnohem lépe servírovali a na českou dvojici vytvářeli tlak výbornou hrou na síti. Ve druhé sadě si dvakrát prohrál podání Macháč.

Pokud Češi nedostanou v příštím roce jednu ze dvou divokých karet pro účast ve finálovém turnaji, čeká je 4. a 5. března kvalifikace. Soupeře se dozvědí při losování v neděli 5. prosince. Vyvrcholení soutěže o salátovou mísu dozná v roce 2022 změn, bude ho hrát jen 16 týmů místo současných 18 a ve čtyřech skupinách. Finalisté letošního ročníku se kvalifikují automaticky.

Finálový turnaj tenisového Davisova poháru:
Skupina C (Innsbruck):
Velká Británie - ČR 2:1
Evans - Macháč 2:6, 5:7, Norrie - Lehečka 6:1, 2:6, 6:1, Salisbury, N. Skupski - Macháč, Veselý 6:4, 6:2.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme