Návrat Djokoviće domů: bez přivítání s fanoušky a s nejistou účastí na Roland Garros

Tenista Novak Djoković se v pondělí vrátil do rodného Bělehradu potom, co byl deportován z Austrálie, kde prohrál soudní spor o vízum. Místo bouřlivého přivítání srbských fanoušků ale na tenistu čekala jen malá skupinka příznivců, kterým se světová jednička vyhnula. Srbské hvězdě navíc hrozí i neúčast na květnovém French Open, kam podle nově schváleného zákona budou moct jen očkovaní.

Bělehrad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novak Djoković na letišti v Bělehradu po návratu z Austrálie

Novak Djoković na letišti v Bělehradu po návratu z Austrálie | Zdroj: Reuters

„Novaku, jsi náš šampion,“ skandovali příznivci se srbskými vlajkami a několika transparenty.

„Sám jsem naočkovaný, dokonce dvakrát, ale nemyslím si, že by k tomu měl být kdokoliv nucen. Je to ostuda, jak se k němu v Austrálii zachovali,“ stěžoval si jeden z přítomných příznivců pro BBC.

Srbští fanoušci čekající na příchod Novaka Djokoviće | Zdroj: Reuters

Tenista je ale pozdravit nešel. Letiště opustil bočním východem a vyhnul se tak i zástupcům médií.

Djokovićova matka Dijana později agentuře Tanjug řekla, že Novak v nebližších dnech zůstane v Bělehradu a žádné rozhovory poskytovat nebude.

Jediným vyjádření hlavní postavy celé kauzy k finálnímu verdiktu tak zůstává to nedělní, které zprostředkoval australský deník The Age.

„Jsem extrémně zklamaný s verdiktem soudu o zamítnutí mé žádosti přezkoumání rozhodnutí ministra pro imigraci se zrušením mého víza, což znamená, že nemohu v Austrálii zůstat a účastnit se Australian Open,“ vzkázal veřejnosti „Djoker“, jak se mu přezdívá.

Čtyřiatřicetiletý Djoković přišel po zrušení víza o účast na Australian Open. Nemůže tak zaútočit na rekordní 21. grandslamovou trofej.

Rozhodnutí v Srbsku vyvolalo velké pobouření. Prezident Aleksandar Vučić dokonce situaci přirovnal k honu na čarodějnice. „Řekl jsem Novakovi, že už se nemůžu dočkat, až se vrátí do své země, kde je vždy vítán,“ uvedl Vučić v neděli po vynesení definitivního verdiktu.

Roland Garros v ohrožení

Kromě Australian Open by mohl čtyřnásobný držitel ceny Laureus pro nejlepšího sportovce světa přijít i o Roland Garros, které je na programu v květnu.

Podle nově schváleného zákona totiž nebudou mít ve Francii neočkovaní lidé starší 16 let právo na vstup do restaurací, kulturních a sportovních zařízení či dálkových dopravních spojů.

„Pravidla budou platit pro každého, ať už je to divák nebo sportovec. A to až do odvolání,“ citovala vyjádření ministerstva sportu agentura Reuters.

Jisté není ani to, zda se Srb zúčastní následujících třech „šťastných grandslamů“. Má zrušené vízum a do Austrálie tak vstoupit nesmí.

„Ale existuje možnost, jak se za určitých podmínek vrátit, a to bude posouzeno, až ten čas nastane," řekl v rozhovoru pro rádio 2GB australský premiér Scott Morrison, který tak nechává tenisové hvězdě dveře pootevřené.

apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme