Australian Open může být jen pro očkované, Djoković možná přijde o svůj oblíbený grandslam

Letos Novak Djoković útočil až do posledního zápasu na kalendářní grandslam. Příští rok by jeho pokus ovládnout všechny čtyři nejvýznamnější turnaje v roce mohl ztroskotat dřív, než by vůbec začal. Na Australian Open totiž možná budou hrát jen tenisté očkovaní proti nemoci covid-19, světová jednička ale vakcínu v minulosti otevřeně odmítala.

Tento článek je více než rok starý.

Melbourne (Aktualizováno: 10:53 20. 10. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novak Djoković na Turnaji mistrů v Londýně

Novak Djoković na Turnaji mistrů v Londýně | Foto: PAUL CHILDS | Zdroj: Reuters

„Nemyslím si, že neočkovaní tenisté dostanou víza k pobytu. A pokud by je nakonec dostali, budou muset pravděpodobně do několikatýdenní karantény,“ citoval server BBC premiéra státu Victoria Daniela Andrewse.

Tenisová legenda a bojovnice za práva menšin. Martina Navrátilová slaví 65. narozeniny

Číst článek

Úvodní Grand Slam sezony se bude konat v Melbourne, hlavním městě státu Victoria, od 17. ledna. Austrálie prosazuje tvrdá koronavirová opatření, která platila už na letošním turnaji.

„Budete muset mít očkovaní, pokud budete chtít navštívit Austrálii. To je univerzální pravidlo nejen pro tenisty. Myslím tím, že každý návštěvník Austrálie bude muset v sobě mít dvě dávky očkování,“ řekl ministr pro imigraci Alex Hawke, který odmítl jakékoliv výjimky.

„Virus nezajímá, kolik máte grandslamů nebo kolikátý jste v žebříčku. Musíte být očkovaní, abyste ochránili sebe i ostatní,“ přidal Andrews.

Djoković se o očkování v minulosti vyjadřoval otevřeně kriticky. O svém postoji ale momentálně odmítá mluvit.

„Neprozradím, jestli jsem očkovaný, nebo ne. Je to moje osobní věc. Stále platí, že nevím, jestli budu v Melbourne hrát,“ citoval Sky Sports Djokovićův rozhovor pro srbský deník Blic.

„Lidé dnes zachází příliš daleko v hodnocení ostatních. Ať už bych řekl cokoliv – ano, ne, nevím, uvažuji o tom – okamžitě by mi to bylo předhazováno,“ řekl Djoković.

Světová jednička by v případě neúčasti musela odložit nejen svůj útok na kalendářní grandslam, o který ji po vyhraném Australian Open, French Open a Wimbledonu připravil až ve finále US Open Daniil Medveděv. Srb by přišel i o možnost zvítězit v Melbourne už podesáté v kariéře a s dvaceti grandslamy by stále zůstal na stejné metě se svými rivaly Rogerem Federerem a Rafaelem Nadalem.

Podle nedávných informací v médiích je mezi tenisovými profesionály asi třetina nenaočkovaných. Vedení ATP i WTA vyzvalo své hráče, aby se naočkovat nechali.

mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme