Francouzské tenistky po 16 letech vyhrály Fed Cup, ve finále proti Austrálii rozhodla čtyřhra

Francouzky jsou nástupkyněmi českých tenistek na fedcupovém trůnu. O své třetím titulu a prvním po 16 letech rozhodly v závěrečné čtyřhře Kristina Mladenovicová s Caroline Garciaovou, které v Perthu porazily Ashleigh Bartyovou a Samanthu Stosurovou 6:4 a 6:3. Francie zvítězila nad domácími Australankami 3:2 na zápasy.

Perth (Austrálie) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kristina Mladenovicová (vlevo) s Caroline Garciaovou.

Kristina Mladenovicová (vlevo) s Caroline Garciaovou. | Foto: Charles Platiau | Zdroj: Reuters

Hrdinkou utkání se stala čtyřicátá hráčka žebříčku dvouhry a deblová dvojka Mladenovicová. V sobotu deklasovala Ajlu Tomljanovicovou, v dnešní úvodní dvouhře zdolala světovou jedničku Bartyovou a podílela se i na vítězném bodu ve čtyřhře.

Tenistka Kvitová mění trenéra. Po čtyřech a půl letech ukončila spolupráci s Davidem Vydrou

Číst článek

Finále v Perthu, kde za dva dny přišlo do hlediště 26.951 diváků, což je druhá nejvyšší návštěva na finále, bylo poslední v současném formátu soutěže. Od příštího roku se uskuteční od 14. do 19. dubna na antuce v Budapešti závěrečný turnaj, kterého se zúčastní dvanáct týmů. Každý zápas tam bude mít dvě dvouhry a čtyřhru.

Za stavu 1:1 po sobotě dnes nejprve Mladenovicová zdolala Bartyovou po urputné bitvě 2:6, 6:4 a 7:6. Stav ale srovnala Ajla Tomljanovicová výhrou 6:4, 7:5 nad třiatřicetiletou Pauline Parmentierovou, která nahradila Garciaovou.

Mladenovicová i Bartyová vyhrály sobotní dvouhry suverénně a jejich vzájemný duel přinesl bitvu trvající dvě a půl hodiny. Deblová dvojka Mladenovicová se po první ztracené sadě zvedla a zápas otočila. V rozhodujícím tie-breaku skvěle podávala a vyhrála ho 7:1. Po mečbolu si šťastně lehla na sluncem rozpálený kurt.

Tenistka Kvitová mění trenéra. Po čtyřech a půl letech ukončila spolupráci s Davidem Vydrou

Číst článek

„Bojovala jsem o každý míč a přesně takhle miluju hrát tenis. I po první ztracené sadě jsem věřila. Jsem na sebe pyšná,“ řekla šestadvacetiletá Mladenovicová, která ukončila sérii patnácti fedcupových výher Bartyové.

Třiatřicetiletá Parmentierová, až 122. hráčka světa, dostala přednost před Garciaovou, která v sobotu utržila od Bartové dva "kanáry". Tomljanovicová ale hrála aktivněji a každý set uzavřela ziskem soupeřčina podání.

Čtyřhru začaly výborně Australanky, ale vedení 2:0 bylo jejich jediné v utkání. Francouzky pak za stavu 5:4 prorazily podání Bartyové. Mladenovicová s Garciaovou ve druhé sadě vedly 3:0 a za stavu 5:2 ještě dva mečboly při servisu Stosurové neproměnily. Mladenovicová ale při svém podání duel ukončila.

Předešlé dva fedcupové tituly Francouzky získaly v letech 1997 a 2003.

Finále tenisového Fed Cupu v Perthu (tvrdý povrch):
Austrálie - Francie 2:3
Bartyová - Mladenovicová 6:2, 4:6, 6:7 (1:7), Tomljanovicová - Parmentierová 6:4, 7:5, Stosurová, Bartyová - Garciaová, Mladenovicová 4:6, 3:6.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme