Finále Fed Cupu i Davis Cupu budou až příští rok. Pořadatelé oznámili, kdy a kde se odehrají

Tenisové soutěže Fed Cup i Davis Cup vyvrcholí až v příštím roce. Ženy včetně českého týmu se měly o trofej utkat v dubnu v Budapešti, ale pandemie koronaviru plány překazila. S předstihem v pátek mezinárodní federace ITF odložila i listopadové finále mužského Davisova poháru, Češi a spol. budou bojovat o slavnou trofej až na podzim příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn (Aktualizováno: 14:35 26. 6. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karolína Plíšková

Karolína Plíšková | Foto: David W Cerny | Zdroj: Reuters

Vedení ITF rozhodlo, že platí dvanáctka kvalifikovaných týmů i původní rozlosování. Jistotu startu tak mají i české tenistky, které dostaly divokou kartu a jsou nalosovány ve skupině D se Švýcarskem a Německem.

The 2020 Fed Cup by BNP Paribas Finals have been rescheduled for 13-18 April 2021

The 2020 Fed Cup Play-offs and the four outstanding regional events due to be played in 2020 will also be played in 2021

#FedCup

13:01 – 26. 06. 2020

55 85

Na finálovém turnaji ITF rozdělí 18 milionů dolarů, z toho dvanáct mezi hráčky a šest mezi národní tenisové asociace.

Fed Cup stejně jako od loňska mužský Davis Cup opustil formát vyřazovacích bojů na půdě jednoho z družstev, soutěž žen ale na rozdíl od mužů už podobný systém zažila.

Nedá se nic dělat, říká Pála

„Tajně jsem doufal, že by se finále mohlo v listopadu či prosinci odehrát, jako začátek nové sezony. Ale nedá se nic dělat, taková je celosvětová situace. Hlavně, aby se tenisová sezona rozeběhla, v roce 2021 ji nic nenarušilo a v dubnu se těším do Budapešti,“ řekl kapitán Petr Pála v tiskové zprávě.

V případě postupu by se české tenistky utkaly s nejlepším celkem skupiny B. V ní jsou loňské finalistky Australanky, Bělorusky a Belgičanky.

Na finálovém turnaji ITF rozdělí 18 milionů dolarů, z toho dvanáct mezi hráčky a šest mezi národní tenisové asociace. Fed Cup stejně jako od loňska mužský Davis Cup opustil formát vyřazovacích bojů na půdě jednoho z družstev, soutěž žen ale na rozdíl od mužů už podobný systém zažila.

Češky jsou nejúspěšnějším týmem poslední dekády, od roku 2011 získaly šest ze svých jedenácti trofejí. Pět zbývajících vybojovalo ještě společné Československo. Naposledy Češky vyhrály Fed Cup předloni.

Davis Cup

Nový termín dostal i Davis Cup, a to od 22. listopadu 2021. „Do Madridu jsem se těšil, je to škoda. Když už začnou turnaje, počítal jsem s finálovým týdnem letos. Tím spíše, že i ve Španělsku se situace uklidnila. Ale nedá se nic dělat, takové je rozhodnutí. Jsem rád, že alespoň platí vybojovaný postup do finálové skupiny. A mladí hráči mají před sebou rok na sbírání zkušeností z velkých turnajů, které, jak pevně věřím, za rok a půl v Madridu prodají,“ řekl kapitán Jaroslav Navrátil, jehož svěřenci budou mít ve skupině C Francii a Velkou Británii.

„Je to velká škoda. Škoda o to větší, že když jsem varoval, že nový model bude snadno zranitelný například exogenními šoky, nikdo to nechtěl slyšet. Navíc Piquého Davis Cup se stejně hrál s výjimkou utkání domácích téměř bez diváků, tak jeho přeložení moc nerozumím,“ komentoval rozhodnutí ITF prezident českého svazu Ivo Kaderka.

„Ale o to více si užijme nadcházející střetnutí národních daviscupových týmů Česka a Slovenska za týden. Alespoň máme náplast na smutek za rok bez kdysi tolik atraktivního a žádaného mezinárodního soupeření,“ dodal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme