11 titulů na Roland Garros. ‚Naučit se Nadalovy údery je nereálné,‘ říká Pavlásek

Tenista Rafael Nadal zase o něco vylepšil své už tak výjimečné rekordy. Pojedenácté vyhrál mužskou dvouhru na antukovém Roland Garros, fyzicky nejnáročnějším grandslamovém turnaji. Tituly tam začal sbírat už v roce 2005, v době, kdy byl jeho poslední finálový soupeř ještě mladým školákem.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rafael Nadal vyhrál Roland Garros už jedenáctkrát, ale zdá se, že ho to zatím neomrzelo

Rafael Nadal vyhrál Roland Garros už jedenáctkrát, ale zdá se, že ho to zatím neomrzelo | Foto: Benoit Tessier | Zdroj: Reuters

„Pamatuju si, když jsi tu poprvé vyhrál. Bylo mi jedenáct a koukal jsem se v televizi,“ vzpomínal  Rakušan Dominik Thiem po prohraném finále. Tehdy prý ani trochu nedoufal, že si s ním jednou na stejném místě o pohár zahraje.

Bojuj jako Nadal

Číst článek

Ale stejně tak někomu mohlo připadat nemožné, že toho Španěl tolik vyhraje. „On byl takovej klučina, měl hrnec na hlavě a byl hrozně roztomilý. Ale těch juniorských turnajů také moc nehrál,“ směje se pro Radiožurnál Barbora Strýcová, která Nadala znala už od mládežnických kategorií.

Ale ty brzy přelétl, i díky ohromnému drilu a úderům s rotacemi, které se snad ani nedají naučit.

„Viděl jsem pár trenérů, kteří mají šesti sedmileté tenisty a učí je jeho forhendy. Ale to je nereálné, předělávat někoho k obrazu Nadala. Každý má svůj styl,“ myslí si český tenista Adam Pavlásek, který si tak jen těžko může vzít něco z úderů světové jedničky.

Ale o jednu Nadalovu věc se prý mohou pokoušet všichni. „Všichni, co hrají tenis, by se měli v tomhle hráči vzhlížet. Jak to žere, je jedno, jestli je to 15:15, 15:40, nebo 5:3, prostě hraje na sto procent, jako by byl ten míček poslední,“ chválí Adama Pavlásek.

I to teď Nadal na Roland Garros předváděl, přebojoval i nečekané zdravotní potíže v závěru třetího setu, a pak se jen divil tomu, co už ve své kariéře dokázal. Vyhrál 11 titulů v singlu na jednom grandslamu, což se v tenisové historii povedlo pouze Australance Margaret Courtové.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme