Junioři Lehečka, Forejtek, Svrčina, Macháč. Koho vybere kouč Navrátil do sobotní dvouhry v Bosně?

Čeští tenisté se připravují na zápas, který zahajuje novou éru daviscupového týmu. V utkání v Bosně dostanou šanci mladí hráči, kteří by mohli táhnout reprezentační výběr i v dalších letech. Většina z nich ještě v této sezoně patří do juniorské kategorie, a jeden z nich, sedmnáctiletý Jiří Lehečka, už si daviscupový duel na začátku roku vyzkoušel.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 13:40 13. 9. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český tenista Jiří Lehečka

Jiří Lehečka během svého prvního zápasu v daviscupovém týmu | Foto: Jaroslav Ožana | Zdroj: ČTK

V zádech cítil Jiří Lehečka poprvé ve své kariéře tisíce fanoušků, bylo mu tenkrát sotva sedmnáct let a s nulovými zkušenostmi s velkým dospělým tenisem trápil hráče elitní světové padesátky. A chybělo jen málo, aby v Ostravě-Vítkovicích porazil jedničku Nizozemců Robina Haaseho.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mladíci v českém daviscupovém týmu

„Tento soupeř mi ukázal, že jsem schopný hrát s hráči, kteří jsou už na vysoké úrovni ATP. Je to motivace do budoucna,“ říká Radiožurnálu mladý tenista.

Jiří Lehečka je v týmu i tentokrát. Je o pár měsíců starší, a jako jediný ze čtyř teenagerů v sestavě kapitána Jaroslava Navrátila má s daviscupovým zápasem zkušenosti. Mohl by tak být první volbou na pozici dvojky vedle týmového lídra Jiřího Veselého. Jenže všichni čeští mladíci jsou dost vyrovnaní. Tomáš Macháč bojuje nejdelší dobu s dospělými, Jonáš Forejtek vyhrál před pár dny juniorku US Open a nejmladší Dalibor Svrčina má také velký talent.

Generační obměna českého daviscupového týmu. Hráčům nominovaným do Bosny je průměrně 19 let

Číst článek

„To si musí rozhodnout kapitán sám, ale určitě si spolu sedneme a bude se mě vyptávat,“ tuší trenér Michal Navrátil, který byl s mladými českými tenisty Lehečkou, Svrčinou a Forejtkem na US Open v New Yorku. A svému otci, kapitánovi daviscupového týmu Jaroslavu Navrátilovi, tak nějaké postřehy předá.

„Je krásné, že v podstatě každý z nich je jiný. Jirka Lehečka má obrovskou energii a může se opřít o vážně razantní solidní údery i s technikou, Dalibor Svrčina bych řekl, že je velice chytrý hráč, a ocenil bych jeho obrovskou rychlost, velice slušný return a šikovnost. A Jonáš Forejtek mi přijde něco mezi nimi. Umí dát ránu jako Lehečka, ale šikovný je skoro jako Svrčina, má právě něco od každého z nich a oni dva jsou více specifičtí,“ představuje tři nejmladší tenisty výběru Michal Navrátil.

Jeden z nich, či Tomáš Macháč nastoupí do úvodních sobotních dvouher daviscupového utkání v bosenské Zenici, vedle nejzkušenějšího hráče týmu Jiřího Veselého.

Do utkání nakonec určitě nezasáhne Dalibor Svrčina, který si v Bosně zranil kotník. Ohrožený je start také Tomáše Macháče, kterého trápí žaludeční potíže.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme