Rande s fanouškem i trefený rozhodčí. Budoucnost kanadského tenisu je ale i přesto růžová

Osmnáctiletá kanadská tenistka Bianca Andreescuová vyhrála v březnu turnaj v Indian Wells. Její náctiletí krajané Felix Auger-Aliassime a Dennis Shapovalov zase na turnaji v Miami došli až do semifinále. Kanadský tenis je zdá se na vzestupu.

Miami Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanadská tenistka Bianca Andreescuová

Kanadská tenistka Bianca Andreescuová | Foto: USA TODAY USPW | Zdroj: Reuters

Dlouhá léta spoléhala země s javorovým listem ve vlajce jen na deblistu Daniela Nestora. Bývalý první hráč žebříčku čtyřhry ukončil kariéru minulý rok ve 46 letech.

Osmnáctiletá tenistka Andreescuová porazila Kerberovou a vyhrála turnaj v Indian Wells

Číst článek

Nejen v Kanadě měli milovníci bílého sportu za to, že kanadský tenis potáhne především Milos Raonic a Eugenie Bouchardová.

Nenaplněné potenciály

První jmenovaný se v roce 2013 stal prvním zástupcem Kanady v top 10 a zdálo se, že přidá i grandslamové tituly. Kariéru vysokého Kanaďana ale lemují četná zranění, se kterými se potýká. Nasbíral sice osm titulů na turnajích ATP a jednou si zahrál finále Wimbledonu, ale potenciál měl a pořád má mnohem vyšší.

Naděje vkládali kanadští fanoušci také do Eugenie Bouchardové. Navnadila je především sezona 2014, kdy si tehdy dvacetiletá tenistka zahrála semifinále na Australian Open a stejné fáze turnaje dosáhla i na Roland Garros. Nejblíže zisku grandslamového titulu byla ten rok na Wimbledonu, kde ji porazila Petra Kvitová a získala svůj druhý grandslamový vavřín.

Jenže ani Bouchardová nedosáhla na úspěchy, které se jí předpovídaly. V současné době okupuje až 76. příčku a do povědomí se tak dostává mimotenisovými aktivitami. Kromě odvážných snímků vzbudila emoce především sázka s fanouškem, se kterým se tenistka na twitteru vsadila ohledně výsledku Superbowl. „Když Patrioti vyhrají, půjdeme na rande?“ ptal se fanoušek. „Jistě,“ odpověděla Bouchardová. Patrioti tehdy předvedli historický obrat a Kanaďanka tak musela splnit slib a s fanouškem se sejít.

Just met my 'Super Bowl Twitter Date' John 😊 On our way to the @Brooklyn Nets game! @TW1

01:11 – 16. 02. 2017

5360 21842

„Byla tehdy opravdu mladá. Má spoustu věcí, se kterými se musí vypořádat,“ řekla na adresu Bouchardové tenisová trenérka Sylvain Bruneauová pro web CBC.

Příslibem byl také tenista s českými kořeny Vasek Pospisil, který po boku Američana Jacka Socka opanoval Wimbledon. Na úspěch ale navázat nedokázal a v současné době mu na žebříčku čtyřhry patří až 628. místo. V singlu je sice 131., ale oproti 25. místu z roku 2014 je to strmý pád dolů.

Mohlo by se zdát, že Kanada nejvyšší tenisové příčky ohrožovat nebude, ale aktuální sezona jistou naději dává. Největší kanadskou kometou právě probíhající sezony je dozajista teprve osmnáctiletá Bianca Andreescuová. Rok 2018 sice zakončovala jako 178. hráčka světa, ale nový rok ji zastihl ve skvělé formě. Hned na prvním turnaji v Aucklandu došla do finále, na Australian Open uhrála druhé kolo, ale v Newportu už se radovala z premiérového titulu na okruhu WTA.

Největší úspěch ale přišel až v březnu v Indian Wells. Tam Kanaďanka s rumunskými kořeny porazila hráčky jako Dominiku Cibulkovou, Garbiñe Muguruzaovou, Elinu Svitolinovou a ve finále také bývalou světovou jedničku Angelique Kerberovou z Německa a turnaj přezdívaný pátý grandslam tak vyhrála.

Jaké jsou Kanaďanky kvality prověří také české tenistky, který na ni narazí 20. a 21. dubna ve fedcupové baráži.

České tenistky znají soupeřky pro baráž Fed Cupu, v dubnu se utkají s Kanadou

Číst článek

Nezahálí ani muži

Slabost kanadského tenisu se nedá očekávat ani mezi muži. Kromě již zmíněného Raonice má Kanada v elitní padesátce žebříčku ATP další dvě naděje. Konkrétně jde o devatenáctiletého Denise Shapovalova a osmnáctiletého Felixe Augera-Aliassima.

Naposledy o sobě dali oba tenisté vědět na turnaji v Miami, kde oba dosáhli semifinále. Zatímco Auger ztroskotal na americkém servismanovi Johnu Isnerovi, Shapovalov nestačil na pozdějšího vítěze Rogera Federera.

Nebylo to ale poprvé, kdy na sebe oba mladíci upozornili. Shapovalov o sobě dal poprvé vědět při svém debutu v Davisově poháru v roce 2017 a nebylo to zrovna pozitivní. Ve svém zápase nestačil Britovi Kylu Edmundovi a po jednom ze ztracených bodů zlostně napálil míček směrem k divákům. K jeho smůle ale trefil empirového rozhodčího Arnauda Gabase, kterému tím zlomil očnici. Zatímco rozhodčí se nevyhnul operaci, Shapovalov vyinkasoval pokutu v přepočtu asi 176 tisíc korun a zápas prohrál kontumačně. 

„Měl by to být budíček pro všechny hráče,“ komentoval tehdy incident wimbledonský vítěz Andy Murray pro ESPN.

A na Shapovalovi se tento „budíček“ skutečně pozitivně podepsal a dal o sobě vědět také tenisovými výkony, které ho vynesly až na 20. místo žebříčku. Pyšnit se může skalpy např. Marina Čiliće, Tomáše Berdycha či Stana Wawrinky. Levoruký Kanaďan se dočkal také pochvaly od svého přemožitele z Miami Rogera Federera: „Má skvělé údery. Líbí se mi především jeho forhend, řekl legendární Švýcar, který kanadského mladíka porazil 6:2 a 6:4. Ve finále Federer porazil Johna Isnera a došel si pro svůj 101. titul.

A právě americký dlouhán došel do finále přes druhého z kanadských talentů – Felixe Augera-Aliassima. Že Kanaďan konžského původu oplývá velkým talentem, prokazuje už od raného dětství. Už jako čtrtnáctiletý se radoval ze zápasového vítězství na challengeru, o dva roky později už celý challengerový turnaj ovládl. K tomu má na kontě také vítězství na juniorském US Open.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

#DavisCup

Příspěvek sdílený Denis Shapovalov (@denis.shapovalov),

Není překvapením, že obě kanadské „zázračné děti“ pojí velké přátelství. Když k nim připočteme i Biancu Andreescuovou, může z Kanady za pár let být tenisová velmoc.

Kryštof Berka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme